איך טסתי ל-5 יעדים באירופה בשנה אחת
שנת 2019 מסתיימת ואיתה מתחילים גם סיכומי השנה והפעם גם העשור של כל חברי הפייסבוק שלי. כל אחד והיעדים שהוא או היא הצליחו להגשים והמקומות אליהם הצליחו להגיע והמסעות שעברו.
אני מסכמת שנה של פעילות בלוג שכללה סקירות, ביקורות וטיולים בכל מני בירות אירופאיות שוות. בתוך כך הבנתי שיש כאן נושאים שלא דיברתי עליהם לאורך השנה והרגשתי שעכשיו זה הזמן המושלם לפתוח.
בשנה האחרונה ביקרנו בחו”ל 5 פעמים. החישוב טיפה מוטה כי את הטיול הראשון לשנה ת’כלס עשינו בשבוע האחרון של 2018, אבל את האחרון לשנה עשינו בסוף נובמבר וכך יצא שבטווח זמן של 12 חודשים ביקרנו ב-5 מדינות באירופה. בפוסט הזה אפרט על הדרך שבה עשינו את זה, התקציבים ושיקולי הדעת ועוד פרטים חשובים על המסעות שלנו יחד.
מאיפה הכסף לטוס 5 פעמים בשנה?
אתחיל בשקיפות שמאוד חשוב לי לספק כאן תמיד. אף אחד מהטיולים לא היה ממומן על ידי גורם חיצוני וכל טיסה, מלון או איירבנב, כמו גם עלויות המחייה היו על חשבוננו באופן מלא. כל טיול נעשה בחישוב כלכלי שנגע גם בהוצאות החודשיות שלנו באותו זמן וגם בהכנסה המשוערת.
אני לא מדברת על ההכנסה שלי לרוב אבל כשאני כותבת על הוצאות בטיולים לחו”ל חשוב לי להבהיר שאין בטקסט המלצה לטייל בתדירות בה אני מטיילת ושאני לא חושבת שההוצאות הכספיות והבחירות הכלכליות שלי טובות יותר משל אף אחד אחר, אני פשוט חיה את חיי לפי החישובים הנכונים לי בתקופת הזמן הנוכחית.
היו שנים בהן יכולתי להרשות לעצמי חודשים של חופש בקצוות שונים ומשונים בעולם והיו שנים בהן לא יכולתי להרשות לעצמי כוס קפה עם חברה בארומה. אני לחלוטין מודעת לפריווילגיות המסוימות בחיים שלי שמאפשרות לי (בזכות עבודה קשה) לטייל בעולם ואני עושה זאת בחישובי תקציב מאוד מדויקים ובהתאם להכנסה.
בגדול אני רוצה להבהיר שאם מישהו טס 5 פעמים בשנה או 10 פעמים בשנה לאנשהו זה לא אומר שגם אתם צריכים לעשות את זה, אתם יכולים אבל זה לא יהפוך אתכם לאנשים טובים, חשובים או מעניינים יותר.
כשאני בוחרת לספר על הטיולים שלי בעולם, זה לא בהכרח אומר שהמטרה היא לשכנע אחרים אלא לחלוק את החוויה ולספק המלצות ריאליסטיות על המקומות השונים.
כך טיילנו ב-5 מדינות באירופה בשנה אחת בלבד
בשנה האחרונה ביקרתי ב-5 מדינות. ארבעה מהטיולים היו עם איליה, בן זוגי שגם מצלם ועורך את הסרטים שלנו מכל יעד. וטיול אחד שעשינו בנפרד, אני לשבוע עם חברה בבוקרשט, רומניה והוא ל-10 ימים עם חברים בטיול כוכב בגרמניה.
כמה הוצאנו על הטיולים בחו”ל ואיך מצאתי את הטיסות הכי זולות?
אמנם אני כותבת בכל מאמר בנפרד את מחירים הטיסות והשהייה שלנו אבל הנה סיכום בסיסי.
הטיסה לבודפשט עלתה 586 ₪ לאדם.
הטיסה לפראג עלתה 793 ₪ לאדם.
הטיסה לאמסטרדם עלתה 840 ₪ לאדם.
הטיסה לבוקרשט עלתה 490 ₪ לאדם.
וגם הטיסה לרומא עלתה 490 ₪ לאדם.
בסה”כ כ-3,200 ₪ של הוצאות טיסה בשנה וכ-640 ₪ בממוצע ליעד.
הנה הסיבות שהצלחתי למצוא טיסות במחירים טובים:
1. מחקר מקדים – Sky scanner מאפשרים לגולשים שלהם לבחון יעדים לפי חודשים ולפי ימים בתוך החודשים עצמם. אל תפספסו את האפשרות הזאת למחקר שלכם.
2. יעדים לא יקרים – קחו בחשבון שאם הייתי רוצה לטוס לאוסטרליה, טוקיו, איסלנד והפיליפינים בשנה אחת, הוצאות הטיסות בלבד (שלא נאמר המחיה במקום עצמו) היו כנראה משלשות את עצמן. לצורך העניין, טיסה אחת לניו יורק עולה בין 600-700 דולר (שזה מדהים כי לפני עשור שילמתי פי שתיים). במחיר של אותה טיסה לניו יורק אפשר לבקר ב-3 מדינות לא יקרות באירופה.
עלויות הטיסה ליעדים ברחבי העולם משתנות לפי ההיצע והביקוש ותדירות הטיסות ליעדים הללו.
כך שלדוגמא, טיסה לבוקרשט יכולה לעלות רק 75 דולר אם מוצאים דיל טוב בעוד שטיסה לקישנייב שצמודה לה יכולה לעלות 320 דולר באותה תקופת זמן.
3. גמישות ביעדים ובזמני הטיסה – הטיסה עם אמסטרדם למשל הייתה מפתיעה במיוחד.
אמסטרדם זה לא יעד זול ובביקור הקודם שלי בה שילמתי 270 דולר רק על כיוון אחד.
העובדה שהכי עזרה לי למצוא טיסות זולות יחסית הייתה הגמישות שלי בזמני הטיסה והיעדים.
איך מצאתי טיסה כל כך זולה לאמסטרדם? חיפשתי כ-8 חודשים קדימה עם גמישות מאוד רחבה של תאריכים.
בחנתי כל חודש בנפרד והחלטתי שחודש מאי זה החודש הטוב ביותר להגיע כי כבר לא קר אבל פארק קקנהוף עדיין פתוח ומצאתי טיסה ב-700 ₪ בלבד לפני מזוודות.
ובאופן מצער, ככל שאתם פחות גמישים בזמנים או אם יש לכם ילדים שצריך למצוא להם סידור או שאתם חייבים לבקש מראש זמן חופשה מאושר במקום העבודה וחלון ההזדמנויות קטן, כך עולה הסיכוי להוצאה משמעותית יותר בעלויות הטיסה שלכם.
4. טסתי רק בטיסות לואו קוסט – זה קצת מובן מאליו אבל אף אחד לא יטיס אותך לרומא ב-490 ₪ במחלקה ראשונה. מדיניות השמים הפתוחים אותה אנחנו חוגגים בשנים האחרונות מאפשרת לנו לטוס במחירים כל כך חסרי תקדים שזה לא ייאמן.
למה אני מעדיפה לטוס בטיסות לואו קוסט? כי אני מטיילת קצת שונה מאנשים אחרים. לא אכפת לי שהטיסה צפופה או שלא מחלקים מים במטוס, כל עוד אני מגיעה ליעד שלי בבטחה וזוכה לראות עוד מקום מדהים ולתעד אותו.
חוקי טיסות הלואו קוסט מאוד ברורים – אל תצפו לשום דבר מלבד שיביאו אותך מנקודה א’ לנקודה ב’.
כדי לחסוך עלויות:
תעשו צ’ק אין מראש.
תחסכו כסף על הושבה ופשוט אל תשבו ביחד, זה ממש לא סוף העולם.
אל תתחכמו עם מזוודות – תשלמו מראש ואל תהיו עם משקל עודף.
תביאו איתכם מים ונשנושים – זה יקר למדיי על הטיסות.
והכי חשוב – אל תאחרו, בלי קשר ללואו קוסט, פשוט אל תאחרו לטיסות כי יחייבו אתכם על הטיסה הבאה וחבל על הכסף והעצבים.
5. לא טסתי בחגים – תפתחו כל אתר טיסות ותיירות ותמצאו שבתקופות החגים ובחופש הגדול המחירים קופצים לפחות פי שתיים. אני חוזרת ומזכירה שאין לי ילדים ולכן ההחלטה שלי לטוס לא תלויה בחופשים האלה. אני יכולה לפזר את ימי החופשה שאני מקבלת מהעבודה מתי שנוח לי ולא צריכה לטוס דווקא כשהכל מאוד יקר.
מלבד עלויות הטיסות, הבחירות שלנו בעלויות שהות ומחייה מסוימות הן אלה שעזרו לנו לחסוך מספיק כדי להצליח להזמין גם את הטיסה הבאה ולא להוציא הכל במקום אחד ואני חושבת שזה החלק שהכי מעניין אנשים.
5 דרכים לחסוך כסף ולטוס יותר לחו”ל –
1. הוצאות שופינג מינימליות – כתבתי את זה ברוב הפוסטים ואני כותבת את זה שוב. אני לא עושה שופינג בחו”ל. אני משתדלת לקנות רק פריטי מזכרת, פריטים שלא אמצא בשום מקום אחר או פריטים שאני צריכה שעולים משמעותית יותר בארץ.
הרבה יותר מרגש אותי לחזור עם כרטיס זכרון מלא בתמונות מאשר עם מזוודה מלאה בבגדים חדשים.
כמו כן, היום אני מעדיפה להזמין בגדים אונליין מתוך בחירה מאוד ספציפית ובדיקה מעמיקה של הפריטים שאני *באמת* רוצה שיהיו לי במקום ללכת לחנות כלשהי בחו”ל ולהתפשר לקנות משהו כי זה מה שיש רק כדי להגיד שקניתי בחו”ל.
2. הוצאות שהייה ממוצעות – איפה שאפשר, הזמנו דירת איירבנב. עלויות דירות במרכזי ערים לרוב זולות משמעותית מעלויות בתי המלון והדירות די נהדרות ברובן.
בבודפשט למשל שילמנו רק 80 ₪ ללילה בדירת איירבנב נחמדה וחמימה.
באמסטרדם שילמנו יותר קרוב ל-400 ₪ ללילה בעוד בתי המלון רק התחילו ב-600 ₪ ללילה באיזורים פחות מרכזיים.
תמיד אעדיף לשלם על דירה במרכז העיקר ולא על מלון בפאתי העיר.
הדירה ברומא למשל הייתה כל כך מושלמת ויפהפייה שלא האמנתי ששילמנו רק 300 ₪ ללילה כדי לשהות שם וזה היה בטווח המחירים היקר יותר של הדירות באיזור.
3. בלי מסעדות יוקרה – השתדלנו לבחור את המסעדות שלנו לפי המלצות בטריפ אדוויזר או בגוגל. בכל פוסט נפרד לכל מדינה אפשר למצוא המלצות אישיות לאוכל טעים ומצוין. עם זאת, בחרנו שלא לאכול במסעדות מישלן או מסעדות יוקרה. בגדול הגבלתי את עצמי ל-100 ₪ לארוחה ואם אפשר, במדינות מסוימות – גם פחות.
אמנם אני אוהבת אוכל טוב ואיכותי, אבל אני לא אוהבת להוציא סכומים גבוהים מדיי במסעדות ומעדיפה לשבוע ולקבל מנות ברמה טובה במקום מנות טעימה בעלויות של הטיסה להגיע ליעד.
4. כמה שפחות מוניות – כמעט באף אחד מהיעדים לא התניידנו במוניות. אלא אם כן היינו צריכים להגיע לשדה באמצע סופת שלג כמו בפראג או שהיה לנו זמן מוגבל להגיע לעיר כמו בבודפשט, השתדלנו להשתמש בתחבורה ציבורית ככל האפשר וללכת ברגל בתוך העיר.
כמובן שזה תלוי יעד וזמן. אם נוחתים באמצע הלילה כנראה לא יהיה אפשרי להגיע למלון/דירה בתחבורה ציבורית. אם נוחתים במדינה זולה במיוחד, כנראה שמונית זה הדבר הכי הגיוני שאפשר לעשות במיוחד אם יש מזוודות.
אבל לרוב השתדלנו להתנייד בתחבורה ציבורית, לקחת מונית רק כשממש צריך ובעיקר ללכת ברגל כמה שאפשר.
5. לשלם על חוויות, לא על חפצים – אעדיף תמיד לשלם על כניסה למוזיאונים ופארקים מאשר לקנות עוד חולצה או נעליים. הרצון שלי לטוס נובע מתוך הצורך לראות כמה שיותר ולא לצבור כמה שיותר.
לסיכום, השיטה בה אני מטיילת בעולם לא מתאימה לכולם וזה ממש בסדר. הצורה שבה אני בוחרת לחוות את המקומות בהם אני מטיילת טובה עבורי והיא הסיבה שאני יכולה להרשות לעצמי לטוס יותר מפעם אחת בשנה ולמעשה לראות יותר מדינות בפחות זמן.
אין לי תקציבים בלתי מוגבלים ואני עובדת די קשה כדי להרוויח את הכסף שלי. אני לא משתמשת בחסכונות או הלוואות ולא נעזרת באנשים אחרים כדי לממן את התחביב שלי. אני לא מאמינה שכדי לטוס לחופשה בחו”ל צריך לקחת הלוואה אבל אני גם לא מאמינה שכל מי שטס רוצה לעשות את זה בתנאים שאני ציינתי.
ככלל אני בן אדם שמשתדל לחסוך איפה שאפשר ולכן כל פריט שאקנה, אשתדל שיהיה במחיר הכי משתלם שמצאתי וכל טיסה שאזמין, כנראה תהיה אחרי מחקר ארוך במיוחד.
שום החלטה לא נעשית באופן שרירותי ובניית היעדים שלי לקראת השנה החדשה מבוססת על מספר קריטריונים:
מתי זה לגיטימי לקחת חופש מהעבודה – השתדלתי להשאיר פער של לפחות חודשיים בין טיסה לטיסה כדי לא לפגוע ברצף העבודה שלי.
כמה זמן אוכל וארצה לשהות במקום המסוים – האם 3 ימים יספיקו או ששווה להשקיע יותר זמן ביעד כדי לראות עוד דברים. במקביל, כמה ימי חופש יש לי וכמה זמן אוכל להיעדר מהעבודה בתקופה המסוימת.
האם כבר הייתי במדינה הזאת או לא – במדינה חדשה אבנה טיול אחר לחלוטין מאשר ביעד שכבר הייתי בו פעם או פעמיים.
מתי זול לטוס לאן ומה בתקציב שלי – כמו שהתחלתי את המאמר, אם הייתי בוחרת ביעדים יקרים יותר כנראה הייתי צריכה לוותר על טיול אחד או שניים.
מה מתחשק לי – לפעמים פשוט בא לי משהו ואני מחפשת טיסות זולות לשם לאורך תקופה עד שאני מוצאת אחת ופשוט מזמינה ומקווה שכשהזמן יגיע, כל שאר הדברים יסתדרו. לפעמים זה לא מסתדר ומבטלים טיסה, גם זה קרה השנה.
בנוסף, הבחירה שלי לטוס כל כמה חודשים אומרת שגם בחיי היומיומיים אני משתדלת להיות אדם חסכוני יחסית ולא לאכול במסעדות יוקרה או לקנות בגדי מעצבים. הבחירה שלי להשקיע יותר בטיולים וחוויות מאשר בצרכים חומריים אחרים היא אישית ולא מתאימה לכולם כמובן.
אני מקווה שהמאמר הזה עזר לכם להבין איך אפשר לטוס יותר בפחות כסף ואם זה משהו שתרצו לעשות, אני ממליצה לחקור לפני כל יעד כדי להבין איך אפשר לחסוך עלויות ולהשקיע את התקציבים בחוויות.
עובדת בונוס – ניסיתי לחשוב מה היה היעד האהוב עליי השנה אבל באמת שזה היה קשה כי כל יעד הביא איתו את היתרונות והחסרונות שלו.
יש לי פינה חמה בלב לפראג פשוט כי זה מקום שחזרתי אליו כבר 3 פעמים ובכל פעם לא שעמם אותי לשניה והרגשתי שאני במקום די קסום ואפילו קצת בבית.
אבל כמובן שאם לא יצא לכם לבקר ביעדים האחרים שציינתי – המלצה חמה על כולם.
תודה שקראתם, אם אהבתם את הטקסט אני מזמינה אתכם להרשם לניוזלטר ולקבל מייל פעם בחודש על כל העדכונים החמים בבלוג 3>
4 Comments
אורית
אשמח
רחלי דרור
היי ,
קראתי כל פרט, חייבת לציין שמאוד התחברתי,
גם אני מעדיפה חוויות על פני חפצים,
אוהבת את הגישה שלך, כתבתי לך גם בפיד שלך באינסטגרם.
מאוחר כעת ואני הולכת לישון, כך שהכתיבה שלי תמציתית משהו…
תודה על הטיפים,
לילה טוב,
רחלי
Yael
נשמע כמו היסטוריה רחוקה,
או לחילופין עתיד מתוק.
מקסים.
דנית
פוסט מעולה כל הכבוד!