אמסטרדם ורוטרדם
אחת לכמה ימים אני נכנסת לאתרי טיסות ומחפשת טיסות רנדומליות ללוקיישנים שונים. לרוב אני בוחנת אותן בהתאם לעונות השנה ובהתאם לחגים שיש בישראל, ככה זה כשאת שכירה ומקבלת רק 12 ימי חופש בשנה, צריך להיות יצירתיים.
לכן, בתחילת כל שנה אני בוחנת את האופציות שיש לי לאורך השנה לימי חופש אותם אפשר לנצל עבור חו”ל, במיוחד אם מדובר ביעד רחוק ויקר יותר, כדאי לטוס לקצת יותר מסופ”ש ארוך.
עלויות ותקציבים
הולנד היה יעד מפתיע כי ידעתי שהוא חורג מהתקציבים שאיליה ואני בדרך כלל משקיעים בטיסות. בין היתרונות של לטוס בזול זה שניתן לטוס הרבה אבל ליעדים לא יקרים כמו צ’כיה, הונגריה, רומניה או גאורגיה. לעומתם, כשטסים ליעדים יקרים כמו צרפת, הולנד, בלגיה, פינלנד או אנגליה, צריך לקחת בחשבון מראש את ההוצאות הנלוות.
כיוון שהזמנת הטיסה נעשתה כ-8 חודשים לפני הטיסה, העלות עצמה לא הייתה יקרה. הטיסות עלו לנו 655 ₪ לבן אדם (הלוך-חזור) והוספנו גם על מזוודה של 23 ק”ג שחלקנו ובסך הכל הגענו ל-800 ₪ לאדם. הטיסות לא היו ישירות (היה מסע, אני לא אשקר) אבל בגלל זה הן גם היו כל כך זולות, לרוב אמסטרדם זה יעד שקשה למצוא אליו טיסה בפחות מ-1000 ₪ וזה לפני מזוודות.
הטיסות הוזמנו באתר Gotogate וטסנו לשם עם חברת פגסוס דרך איסטנבול וחזרה עם חברת אייג’יאן איירליינס דרך יוון. המסע של כל טיסה ארך כ-12 שעות וכדאי לקחת את זה בחשבון כשבוחרים בטיסות עם קונקשן, הרבה פעמים המסע יכול להיות קצת יותר מדיי מייגע, לנו זה היה שווה את החיסכון הכספי.
אז כמה עולה לשהות באמסטרדם?
לדעתי התמהמהנו המון עם בחירת המלון/דירה פשוט בגלל המחירים המופקעים. סתם למען השוואה, בבודפשט שילמנו 83 ₪ ללילה עבור דירה מקסימה ופרטית במרכז ובאמסטרדם, לא מצאנו דירות פרטיות בפחות מ-700 ₪ ללילה.
כמו שאתם כבר יודעים, אנחנו מעדיפים לטוס הרבה ובזול ולכן המחקר נכנס לפעולה וכך גם החלטנו לא לשהות את כל 5 הלילות שלנו באמסטרדם אלא לפצל את החופשה לשני לילות באמסטרדם ושלושה לילות ברוטרדם.
לבסוף שילמנו קרוב ל-500 ₪ ללילה באמסטרדם על דירה מחולקת (בעצם קיבלנו חדר שינה משלנו) וקרוב ל-350 ₪ ללילה ברוטרדם בבית מלון מרכזי אבל לא יוקרתי במיוחד.
מכיוון שאנחנו זוג וגם כי אנחנו מטיילים עם ציוד צילום יקר ולפטופ, חשובה לנו הפרטיות שלנו ואנחנו לא מוותרים אף פעם על חדר פרטי ונעול. יכול להיות שאם התקציב שלכם נמוך יותר, אפשר להזמין מיטה בחדר משותף בהוסטל ולהנות מהעיר במחירים נמוכים אף יותר. אבל כמו שאתם רואים, היינו מושקעים בטיול הזה ב-3,600 ₪ לזוג לפני הוצאות על אוכל, קניות, השכרת רכב ואטרקציות (שזה בערך פי 2 משבוע בהונגריה).
מתי כדאי לטוס לאמסטרדם?
באמסטרדם הייתי כבר בשנת 2015, למעשה ביליתי את רוב חודש ספטמבר באמסטרדם שכבר אז הייתה קרירה וגשומה מאוד.
לכן, אם אתם לא בקטע של מזג אוויר קפוא, כדאי לטוס להולנד בין החודשים אפריל עד ספטמבר, אבל אם לא אכפת לכם ללבוש כמה שכבות וכובע? לכו על זה גם בחודשים הקרים.
אנחנו טסנו במאי 2019, בדיוק שבוע לפני שסוגרים את פארק קקנהוף, בדיוק בתקופה שלא קר מדיי אבל לא חם עדיין והיה לנו מזג אוויר מושלם, מעיל או ג’קט קל ואתם מסודרים.
אז מה עושים באמסטרדם? רק מעשנים כל היום?
ממש לא, לעומת הרבה אנשים, דווקא לא נסענו כדי לנסות את מלוא סוגי הסמים האפשריים. גם כי זה פחות מתאים לנו כבילוי זוגי וגם כי היה בא לנו לחוות את העיר במוד קצת יותר מודע. הטיול הזה באמסטרדם היה כנראה הטיול שהכי פחות ארגנתי מראש רק כי ידעתי שהעיר כל כך כיפית שאפשר סתם להסתובב שם ולהכנס לסמטאות ולהנות מהנוף.
את היום הראשון השקענו באוכל, הליכה ברחובות התיירותיים של העיר ושופינג, יש המון חנויות וינטאג’, יד שנייה ושווקים ששווה לבחון בעיר. מכיוון שאני פחות במוד של שופינג בטיולים שלי לאחרונה, בביקור הזה כמעט ולא קניתי אבל בביקור הקודם שלי קניתי המון בשווקים, בחנויות הוינטאג’ ובמרכזי הקניות (פריימארק וטייגר, האלו!)
ביום השני בילינו במוזיאון האומנות הענק Rijksmuseum שבמרכז העיר והייתה תערוכה מדהימה של רמברנט. לא יצא לנו לבקר במוזיאון ואן גוך אבל אני בטוחה שזו גם חוויה.
ביום השלישי טיילנו ברובע הצפוני של העיר, צילמנו בין התעלות ואכלנו קצת אוכל מקומי ובסופו נסענו לפארק קקנהוף, עליו אפרט בהמשך. את היום הרביעי התחלנו עם בילוי מקיף בעיר רוטרדם, שם טיילנו פחות או יותר בכל העיר ברגל.
הגענו לשוק המקורה המגניב במיוחד עם מגוון המאכלים מכל העולם.
עשינו סיבוב (שלא נגמר) על הקרוסלה במרכז העיר. ובערב, פגשנו חברים שגרים שם במסעדה ובילינו איתם את הערב כולל אירוח סופר חם שלנו בביתם. היה מאוד מגניב לראות איך הצד השני חי.
ביום האחרון ברוטרדם כבר פחות או יותר מיצינו את העיר, עם הרבה פחות אטרקציות מאמסטרדם, מצאנו את עצמנו מטיילים ברגל למזח ומצלמים תמונות ווידיאו מגניבים, מחפשים מקעקעים (למרות שבסוף לא התקעקענו) והולכים לקולנוע להינות מחוויה קולנועית מגניבה ורוטרדמית.
ובכל ההליכה הזאת ממקום למקום, עישנתם קצת וויד?
כן, קצת! מצאנו שילוב נחמד של סאטיבה ואינדיקה, עישנו טיפה כל כמה שעות והעברנו את השבוע באווירה רגועה. כמובן שאפשר גם לבחור להתנסות בסוגים יותר חזקים או סוגים מיוחדים שלא אפשרי למצוא בארץ, או אפילו לנסות סמי הזיות ופטריות, הכל מוצע באופן חופשי במגוון הקופי-שופס באמסטרדם וברוטרדם.
פשוט קחו בחשבון שאתם עדיין במדינה זרה, שימו לב שאתם לא עושים את זה לבד, תשמרו פתק עם הכתובת של המלון או הדירה בתיק/כיס בכל זמן נתון כדי שאם תרגישו שאתם לא כל כך בשליטה, תוכלו ישר לעלות על מונית ולתת את הכתובת כדי להגיע למקום בטוח ואם בחרתם לעשות הרבה וויד או סמים אחרים בחוץ, וודאו שאין עליכם הרבה מזומנים או דברים שאתם ממש צריכים כי כנראה יהיה קל יותר לכייס או לגנוב לכם משהו.
איפה אפשר לעשן?
בקטע די משעשע, למרות שבהולנד חוקי לעשן וויד ובישראל זה לא חוקי, הרבה יותר קל לעשן ג’וינט ברחוב בתל אביב מאשר באמסטרדם. ההולנדים המקומיים לא כל כך מתלהבים מתרבות העישון והרוב הגדול לא מעשנים ולא מתעניינים יותר מדיי, בעיניהם זה מעט נרקומני וחלקם אפילו סולדים מהעובדה שזה מגביר כל כך הרבה את התיירות לאמסטרדם וגרם לאמסטרדם להיות ה”מכה” התיירותית של מעשני הוויד.
בעיקרון, אתם יכולים לעשן ג’וינט איפה שבא לכם אבל אם אתם נמצאים במקום הומה במיוחד עם הרבה אנשים ותיירים, יש סיכוי שייגש אליכם אזרח כעוס או אפילו שוטר מקומי ויבקש מכם להפסיק לעשן או ללכת למקום בו ‘מותר’ ואם תתנגדו, יש סיכוי לקבל איזה קנס או משהו טיפשי כזה, חבל על הבלאגן.
לכן, רצוי לעשן במקומות כמו קופי שופס (או לידם) או במלון שלכם (נגיד במרפסת), או ברחובות שקטים ומבודדים או בפינות יותר שקטות של פארקים. באמסטרדם זו בכלל לא בעיה כי יש המון מקומות כאלה וזו גם עיר כל כך תיירותית שחצי מהאנשים שמסתובבים שם הם כנראה תיירים שמחפשים מקום להדליק ג’וינט. ברוטרדם, זו הייתה קצת יותר בעיה ובכל פעם שעישנו קצת, הרגשנו שאנחנו עושים משהו לא חוקי וזה היה מעט מוזר בהתחשב בעובדה שקנינו את החומר בצורה חוקית לחלוטין.
באחת הפעמים ישבנו בחלק החיצוני של בר ג’ין אופנתי, כשכמעט כל מי שישב מסביבנו עישן סיגריות אבל כשרצינו לעשן קצת וויד, התבקשנו לקום ולעמוד ליד המקום. כמו שאמרתי, המקומיים פחות מתחברים לעניין ומעדיפים הרבה יותר את הברים שלהם עם סיגריות ואלכוהול ופחות עם וויד.
ומה הסיפור של פארק קקנהוף?
כשעשיתי את המחקר שלי על הולנד, לא האמנתי שדווקא כשנהיה שם, הפארק יהיה פתוח. התמונות לא עושות לו חסד.
מדובר בפארק של פרחי טוליפ, או בעברית ‘צבעונים’, בכל הצבעים והגוונים בעולם.
הפארק פתוח בין מרץ-מאי בלבד, בזמן שהפריחה בעיצומה ובשאר הזמן הוא סגור למבקרים ופתוח רק עבור התחזוקה. זו עובדה שהדהימה אותי!
אם אתם אוהבים טבע מסודר, כלומר, פארקים מעשה ידי אדם ומאורגנים, זה ממש גן עדן צבעוני ומופלא.
איליה ואני השכרנו רכב באמסטרדם ונהגתי לשם (אחלה חוויית נהיגה בהולנד) אבל אפשר להתארגן על תחבורה ציבורית או נסיעות מאורגנות עם הסעות ישר לפארק. עלות הכניסה היא 17.50 יורו למבוגרים ואת הכרטיסים אפשר לקנות במקום.
הזמן שכדאי להשקיע בפארק הוא בין שעתיים לשלוש, ההמלצה היא להגיע בשעת שקיעה/ערב, לקראת 5 בערב כדי לראות את הפריחה עם הצבעים היפים של השקיעה.
ומה אוכלים באמסטרדם ורוטרדם?
קודם כל, אתחיל בלספר שהיו לנו יותר אכזבות קולינריות מהצלחות קולינריות בהולנד. לא בגלל שהאוכל שם לא טעים אלא כי נפלנו על מקומות לא מוצלחים כמה פעמים בעיקר כי לא עשינו מספיק מחקר מקדים.
ובכל זאת, אספתי עבורכם כמה מטעמים:
אמסטרדם –
1. The pancake bakery – אחלה פאנקייקים שבעולם! ממש קרוב לבית אנה פרנק אז אם אתם בוחרים לבקר שם, תקפצו גם לאכול פאנקייק מפנק וטעים. שימו לב שזה מקום פופולארי (לא בכדי) ועלול להיות תור, אבל שווה את זה.
2. The Avocado Show – אם אתם אוהבים אבוקדו כמוני, ממליצה לבחון את המקום הסופר מגניב ונישתי הזה, על טהרת אבוקדו. הבעלים מדבר עברית וישר יזהה שאתם ישראלים כי מסתבר שרוב הלקוחות שלו הם תיירים מישראל.
(מישהו אמר מחסור באבוקדו?) אז אם אתם רוצים שינזול גם לכם קצר ריר, תכנסו לאתר ותראו את הסרטון עם כל המנות המגוונות ובטוח תרוצו למסעדה בעצמכם.
3. צ’יפס – טוב, אין לי מה להוסיף כאן לינק, נכון? תאכלו צ’יפס! הסוד של הצ’יפס ההולנדי הוא הטיגון הכפול והמכופל. ככה שהוא מגיע אקסטרה חם וקריספי עם איזו תוספת מגניבה שבא לכם ואתם יכולים לנשנש אותו במאנץ’ באמצע הרחוב האמסטרדמי הקפוא. גם אם אתם שומרים על התזונה ונמענים מאוכל מטוגן, שווה לנסות לפחות פעם אחת בביקור.
רוטרדם –
1. The Bagel Bakery – ארוחת בוקר שהיא תענוג, בייגל עם ביצה עלומה וכנראה יותר מכוס קפה אחת ששתיתי שם. פשוט, ציורי ומומלץ.
2. Bagels and Beans – מושלם לאנשים שמחפשים אוכל יפה לצילום ולוקיישן מגניב לבלוג או לאינסטגרם שלהם. תענוג מהעיצוב של המקום ועד התפריט והבייגלים המקושטים היטב. זו רשת אז אני ממש ממליצה לחפש עוד לוקיישנים שלה ולא לוותר אם אתם נמצאים ליד סניף.
3. Supermercado – המסעדה היחידה שחזרנו אליה פשוט כי האוכל נראה לי כל כך טעים שם. בהתחלה התיישבנו לנוח, לשתות בירה ולחשוב על המשך היום ושעה אחרי זה חזרנו כל הדרך למסעדה כי כל מי שישב מסביבנו התפנק במנות יותר מדיי יפות.
מושלם אם אתם אוהבים מקסיקני פשוט וטעים.
4. שוק האוכל המקורה – ברוטרדם יש שוק אוכל ענק ומקורה עם המון סוגים של מטעמים. אני אכלתי קערת אורז עם סלמון, כמו סושי פתוח. יש מבחר די מגניב.
5. Takumi Ramen – אוהבים ראמן? גם אנחנו. תאכלו אותו פה.
אז בסך הכל, חוץ מזה שהיה לנו טעים וחמים. היה טיול מהמם בהולנד, אחד היעדים שתמיד אפשר ומומלץ לחזור אליהם ולראות עוד דברים. אנחנו בעצמנו לא ראינו ולא עשינו כמעט כלום מכל מה שאפשר לחוות שם וזה אחרי ביקור שני שלי בעיר.
תעשו את המחקר שלכם, תבדקו מראש איפה טעים לאכול, איפה נעים לשבת בערב, איפה יש מוזיקה טובה או הופעות מגניבות, איפה יש אטרקציות שתהנו לראות ואיפה השופינג השווה נמצא.
בהצלחה!
One Comment
yaladeti
איזה כיף של פוסט! כמה צבע וכמה המלצות שוות. המון תודה על כל הטיפים