מה עושים ברומא | מה שבאמת צריך לדעת על האתרים התיירותיים | חלק 2
וואו, כמה דברים יש לראות ברומא. בעוד שברוב הבירות האירופאיות לרוב מדובר באתר תיירותי אחד או שניים, ברומא יש זיגזג שלם על המפה של יעדים שלא רק כדאי לראות, אלא רצוי בהחלט.
רומא היא אחת הערים העתיקות ביותר באירופה ואפילו בעולם. היא עשירה בהיסטוריה של עמים קדומים, שבטים היסטוריים, אימפריות מטורפות, מלחמות על גבי מלחמות, ובמשך המון זמן היא אפילו נחשבה למרכז העולם.
התרבות המערבית שלנו כולה מבוססת על המורשת של התרבות העתיקה הזו שהתפתחה בזמן האימפריה הרומית עם השפעות של פילוסופיה, דת, שפה, ארכיטקטורה וחברה. העולם כפי שאנחנו מכירים אותו היום הושפע על ידי האיזור הגיאוגרפי הזה ביותר דרכים ממה שאנחנו מבינים.
אני מאמינה שכדי לטייל במקום מסוים ולדעת להעריך אותו באמת, צריך להבין את הסיפור שלו. כדי ללכת על נקודה מסוימת של כדור הארץ ולהתרגש ממנה, צריך לדעת מי הלך שם לפנייך, מה הוא עשה ואיך זה השפיע על הסיפור של המקום.
לכן כרגיל ההמלצה הכי גדולה שלי למטיילים בעולם ובמיוחד בערים כמו רומא, שכל כך רוויות היסטוריה, היא לעשות recap מקוצר. היום יש כל כך הרבה דרכים לעשות את זה, תקשיבו לפודקאסט, תקראו בויקיפדיה, תצפו ביוטיוב. אני מבטיחה לכם שהטיול יהפוך לקסום הרבה יותר.
ובכל זאת, הנה האתרים התיירותיים ברומא ומה אתם *באמת* צריכים לדעת עליהם:
1. המדרגות הספרדיות – 135 מדרגות אשר הוקמו ב-1725 בשביל להקל על העליה לכנסיית Trinità dei Monti. הן נקראות ‘המדרגות הספרדיות’ בגלל מיקום השגרירות הספרדית הסמוכה באותן שנים והפיאצה בתחתית המדרגות נקראת ‘פיאצה די אספניה’.
המדרגות מונומנטליות בעיקר בגלל שהן סוג של מחברות 2 חלקים של העיר העתיקה, בגלל המיקום המרכזי (ממש במרכז העיר) ובעיקר התפיסה הרומנטית של המקום וההופעה של המדרגות בשירה, ספרות, אמנות וקולנוע במאה ה-20.
2. מזרקת טרווי – יש שיגידו שמדובר במונומנט הכי אוברייטד ברומא. בגדול, מדובר במזרקה. היא בהחלט יפהפייה ומאוד מרשימה גם בגודלה וגם בעיצוב שלה. בעבר, המזרקה הייתה נקודת מפגש או סוג של ‘צומת עזריאלי’ של רומא בימי הביניים. היום מדובר ביעד תיירותי היסטרי שאנשים חייבים לעבור בו אם בא להם להגיד שהם היו ברומא.
העבודה על המזרקה הסתיימה בשנת 1762 בעקבות תחרות. בזמנו, תחרויות לעיצוב אדריכלי ועיצוב מונומנטים היו מאוד פופולאריות ברומא (גם המדרגות הספרדיות הוקמו לאחר זכייה בתחרות). דמיינו מכרז להקמה של מונומנט.
בנוסף, אנשים התחילו לזרוק מטבעות אחרי סרט שהציג זאת בשנת 1954 והיום משערים שאנשים זרקו מעל מיליון וחצי יורו לאורך השנים. מעניין מי אוסף את הכסף בסוף היום?
3. הפנתיאון – המבנה שהכי התלהבתי ממנו בטיול. במקור, הוקם כבית מקדש פגאני של סגידה לאלים שונים סמוך לתחילת הספירה הנוצרית (קולטים שהוא בן יותר מ2000 שנה?) ובשנת 609, הומר לכנסייה (כמו כל אירופה בערך).
הכניסה אליו היא חינמית והמקום די עמוס אבל אפשר בקלות להיכנס ולהתפאר מהיופי שלו והגודל העצום של הכיפה. בראש הפנתיאון תמצאו את הכיתוב הלטיני “M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT” ובתרגום חופשי כתוב “מרקוס אגריפה, בנו של לוציוס שהיה קונסול 3 פעמים, עשה זאת”. ובתרגום עוד יותר חופשי – מרקוס היה פה.
המקום גם משמש כבית קבורתם של מספר מלכים ואנשי מפתח בכנסייה לאורך השני ובעבר כלל גם שני מגדלי פעמונים ממש על גג החלק הקדמי שלו שהוסרו בשנת 1883.
בגלל שהמבנה כל כך עתיק, היה מדהים לעמוד מולו ולדמיין רק אותו וכל השאר אחרת לחלוטין. זה מרגיש קצת תלוש מהמציאות לצפות במבנה בן 2000 שנים עומד איתן בין מבנים מודרניים יותר ומול פיאצה מלאה בתיירים עם סמארטפונים.
4. הפורום – לפני 2,500 שנים, הפורום היה מרכז ההתכנסות והמסחר של הרומאים. לאורך מאות רבות של שנים התכנסו באיזור הזה קיסרים, מלכים ושליטים וריכזו שם את פעילותם. יש שם שכבות על גבי שכבות של היסטוריה ואמנם היום הכל בהריסות, אבל די מגניב לראות את המקום שבו נעשו החלטות חשובות במיוחד שכנראה השפיעו על המציאות היום.
5. גבעת פלטין – ע”פ המיתולוגיה, כ-760 שנים לפנה”ס, מייסדי העיר, התאומים רמולוס ורמוס נמצאו במערה בגבעת פלטין. ההיסטוריה מספרת שהם בניהם של אשת דת אשר נדרה נדר של פרישות אך נכנסה להריון בכל זאת. בגלל הפחד של המלוכה שהאב הוא הרקולס (חצי אל) הוחלט לא להוציא להורג את האם אלא לזרוק את התאומים לנהר.
אבל ממש כמו הסיפור המיתולוגי היהודי על משה בתיבה, המשרתת שנפלה עליה המשימה האכזרית מרחמת על התינוקות, מניחה אותם בסלסלה ומשיטה אותם בנהר הטיבר. כאן המיתולוגיה הופכת מעניינת אף יותר כי הרומאים האמינו שאשת זאב בשם לופה (אולי בגלל זה זאבת זה לופוס בלטינית?) הצילה את הפעוטות והניקה אותם.
באותן שנים, המלך שלט על איזור שנקרא ‘אלבא לונגה’. האחים הצליחו להרוג את המלך אבל סירבו לקחת את המלוכה לידיהם. במקום זה הם יצאו לבנות עיר משלהם אבל במקום להחליט על מקום אחד, הם התווכחו לגבי הלוקיישן השווה יותר. מבלי לאשר זאת מול אחיו התאום, רמולוס החליט פשוט להתחיל לבנות את העיר שלו על גבעת פלטין. האח רמוס לא חיבב את הרעיון והחליט לקפוץ מעל חומת העיר כדי לצחוק רמולוס ובתמורה, רמולוס פשוט הרג את רמוס. וכך נוסדה רומא בגבעת פלטין, ביום בו רמולוס הרג את אחיו התאום, רמוס לפני כ-2,800 שנים.
*לא צילמנו תמונות של גבעת פלטין אבל כבונוס – הנה Altar the Fatherland. סוג של מקדש שנבנה לכבוד המלך הראשון של רומא. מונומנט שהושלם בשנת 1935 (גם מרגישים שהוא מודרני יותר). בתוכו אפשר למצוא מוזיאון עם תערוכות מתחלפות, כנסיה, חנות מזכרות וכמובן – בעלייה מעלה אפשר למצוא נוף מדהים לרומא כולה.
5. הקולוסיאום – יום אחד קצת אחרי תחילת הספירה (שנת 72) החליט קיסר חביב בשם וספסיאן (ובהמשך יורשיו) שבא לו לבנות את הקולוסאום הגדול ביותר בעולם (הידוע). אז תוך 15 שנים הושלמה ההקמה של הקולוסיאום הרומאי שאנחנו מכירים היום, אשר בתקופות שיא יכל להחזיק עד 80 אלף צופים.
במשך מאות שנים המקום ראה מחזות ותיאטראות, גלדיאטורים והוצאות להורג ושאר הדברים הכיפיים והתרבותיים שהקיסרות רצתה להציג לקהל הרחב. בימי הביניים (אני משערת שבערך בתקופה שבה רומא הפכה להיות בעיקר נוצרית וכל מבנה הפך למונומנט דתי כלשהו) הקולוסיאום שימש כבית מקדש נוצרי, מקום תפילה והתכנסות ואפילו מבצר.
היה ממש מגניב להגיע אליו קרוב ולראות פיזית את החלקים המקוריים שלו מוחזקים על ידי החלקים החדשים (השימור שלו למעשה) ולעשות סיבוב סביבו כדי להבין את הגודל והמשמעות.
הוא יושב ממש מתחת לגבעת הפלטין וכ-5 דקות הליכה מהפורום, שכידוע היה המרכז המסחרי הגדול של רומא. אחד הדברים המומלצים עליהם קראתי אבל לא הספקנו לעשות היה סיור לילה במקום.
6. הותיקן, מוזיאונים – אמנם קראתי את ‘מלאכים ושדים’ אי שם לפני 10 שנים, לפני הטיסה לרומא הרגשתי שאני ממש לא יודעת מספיק על המדינה הקטנה בעולם וצדקתי. היסטוריה מרתקת של נצרות קתולית שהשתלטה על איזורים נרחבים באירופה, למה דווקא שם החליטו הקתולים להקים את המחנה שלהם, איך במשך מאות שנים האפיפיור התבצר לו מאחורי חומות הותיקן ושיחק ‘דני דין’ רואה ואינו נראה עם המלוכה האיטלקית עד כדי כך שהמלוכה התייאשה ופשוט חתמה הסכם עם האפיפיור. ואיך לעזאזל מרכז דתי הוא גם חברה מסחרית, גם מדינה, גם עיר וגם כנסייה?
לפני הביקור שלכם ברומא, דאגו לקנות כרטיסים למוזיאונים ולהזמין מדריך אם אתם מרגישים שאתם צריכים. אני אישית שונאת לעקוב אחרי מדריך בטיול מאורגן, זה מתיש אותי. אני קוראת על המקום לפני ובונה לעצמי מסלול לפי המפה או פשוט נכנסת בסמוך לקבוצת תיירים עם מדריך והולכת בקרבתם מספיק כדי לדעת שאני בכיוון הנכון של המסלול אבל רחוק כך שלא יראה שהצטרפתי בחינם לסיור כי זה סתם חצוף.
המוזיאונים היו מדהימים בעיני. אין לתאר את היוקרה, ההיסטוריה, הפאר והנצרים התרבותיים שהתווספו במקום אחד מאחורי הקירות הללו. תקחו איתכם בקבוק מים, תנעלו נעליים נוחות, תאכלו משהו קטן לפני ופשוט תשקעו בין חדרים על גבי חדרים של אומנות ופריטים היסטוריים מטורפים.
7. הותיקן, בסיליקת פיטר הקדוש – לאחר שתסיימו את הסיור במוזיאונים, תקיפו את החומות ותגיעו לחצר המפורסמת של העיר. כן, זאת שבה כולם מחכים בחוץ שבועות ארוכים כשבוחרים אפיפיור, זאת שבה עומדים אלפי אנשים בכל ערב שנה חדשה וחוגגים בה יחד.
כדי להכנס לבסיליקת פיטר הקדוש, הלא היא הכנסייה הקתולית הגדולה בעולם שהוקמה ב-1620, אי אפשר לקנות כרטיסים אז לרוב יהיה תור ארוך מחוץ לה. התור הוא לאבטחת המקום (תעברו שיקוף) והוא עובר יחסית מהר. אנחנו המתנו בסביבות 20 דק’ וזה לא היה נורא. אחרי התור ניתן לבחור לעלות 240 מדרגות ברגל ב-8 יורו או לקחת מעלית ב-10 יורו ולעלות למרפסת העליונה של הבסיליקה.
איליה ואני בחרנו באף אחת מהאופציות ופשוט נכנסנו להתרשם מהכנסייה ומה אני אגיד לכם? הקתולים האלה יודעים להרשים ואם באמת יש אלוהים אי שם והוא אלוהים קתולי? הם הצליחו להראות לו כבוד ביג טיים.
8. רובע סנט אנג’לו – הרובע היהודי – במאה ה-15 החליטה הכנסייה הקתולית שהרגה את כל מי שלא בא לה בטוב, לשמור מקום *מיוחד* לחבר’ה היהודים שאמנם רצחו את ישו אבל גם היו בני דתו. על כן הם קיבלו איזור ספציפי בעיר בו זכו להקים רובע משלהם, או שמא נקרא לו גטו בחלק המלוכלך של העיר. במרכז האיזור כמובן הוקמה כנסיית סנט אנג’לו כדי להמיר יהודים לנצרות אך קרוב ל-300 שנים הצליחו החברים לשמור על צוויונם היהודי למרות שלא היה תענוג לחיות שם.
בסוף המאה ה-19 השלטון של הכנסייה התרופף באיזור ונפתחה החומה והחברים היהודים זכו לצאת מהגטו ולנסות לבנות את חייהם גם באיזורים אחרים של העיר והמדינה.
ממש מול אותה כנסיית סנט אנג’לו שהוקמה כדי להמיר יהודים לקתולים, הוקם בית הכנסת הגדול הרומי, שם ניתן למצוא היום את משרדי הקהילה היהודית ברומא ומוזיאון היסטורי.
כמו כן, לקוראים שומרי הכשרות, באיזור הרובע היהודי סביר להניח שתצליחו למצוא יותר מסעדות כשרות מאשר בשאר חלקי העיר ובמידה ואתם שומרים כשרות, כדאי לחקור קצת לפני.
9. גני וילה בורגהזה – במקור יקב יינות (מאוד איטלקי), הגנים היפהפיים הוקמו בשנת 1605 על ידי קרדינל בורגהזה, אחיינו של האפיפיור באותן שנים. האיזור הפך לציבורי בשנת 1903 ומאז עוצב כגנים ירוקים לתפארת.
במקום תמצאו מרפסת הצופה אל העיר (תצפית פינסיו) עם נוף פנורמי מגניב, אטרקציות שונות לילדים ומשפחות כמו השכרת אופניים או קורקינטים או סגוואיי, שטחים ירוקים נרחבים, חורשות מגניבות, אגמים והרבה אוויר צח.
בנוסף, ממש במרכז תוכלו למצוא מוזיאון אומנות שכדאי לפנות עבורו לפחות שעתיים. לחובבי הז’אנר.
החלטתי לעצור כאן בכל הנוגע לאתרים ההיסטוריים אבל לספר לכם שכל העיר עצמה היסטורית בטירוף. בין הסמטאות והרחובות שתלכו בהם, אנשים הלכו גם לפני 2000 שנים ויותר. העיר הזאת כל כך מלאה באטרקציות, מוזיאונים וגלריות, פארקים ונקודות תצפית, שאפשר לטיייל גם שבועיים ולא לראות הכל.
התחילו את החופשה שלכם עם כתיבת רשימת יעדים. מה תרצו לראות ברומא ועל מה תרצו לוותר כי אי אפשר הכל וגם לא כדאי הכל כדי להצליח להפנים ולהעריך את כל מה שאתם כן תראו ותחוו.
תעצרו לנוח, תחזרו למלון או לדירה לשנ”צ, תשתו למונצ’לו ויין טוב, תלכו לשווקים מקומיים ותדברו עם הסוחרים, תצלמו מלא ותהנו מהנוף וההיסטוריה.
תודה שקראתם, אל תשכחו להרשם לניוזלטר ולקבל עדכונים כל חודש על החידושים בבלוג!
תודה