שבוע בבוקרשט, רומניה
את התכנון של רומניה התחלתי עם מעט הסתייגות. ידעתי שזה יעד שאני רוצה לבקר בו עוד מתחילת הקיץ כשההורים שלי ביקרו שם לראשונה ועשיתי עבורם מחקר קטן של מקומות שווים לראות. אבל לאורך תקופה של כמה חודשים בכל פעם שציינתי בפני אנשים את הרעיון לבקר בבוקרשט, הם קצת נרתעו בגלל השם שיצא לבוקרשט בשנים האחרונות וסוג האוכלוסייה שאוהבת להגיע לשם.
אני מוכרחה לציין שמהכתבה שפורסמה בדה-מרקר ב-2017 גם אני נרתעתי מעט מבוקרשט, ממנה התברר ש-70% מהנוסעים לבוקרשט הם גברים ושהיא הפכה להיות ה’מכה’ של צרכני הזנות וההימורים. אבל הבנתי שזה פשוט שם רע שיצא למדינה היפהפייה הזאת ובתור מישהי עם שורשים רומניים, לא הסכמתי לוותר על ביקור שם ואני לא מתחרטת לרגע.
רומניה היא מדינה יפהפייה עם היסטוריה עשירה בטירוף של עמים שכבשו עמים אחרים ותרבויות עתיקות שהשפיעו עמוקות על המבנה החברתי שלה. רומאים, גותים, בולגרים, סלאביים, מלכויות, נסיכויות, קומוניזם ושלטון עצמאי שקם באופן רשמי בשנת 1990.
ב-2007 הצטרפה רומניה לאיחוד האירופי אבל המטבע עדיין מקומי. הליי (נכתב Leu אך נשמע כמו ley) כמעט שווה ערך לשקל כאשר ליי אחד שווה ערך ל-0.83 ש”ח. באיזורים המרכזיים של בוקרשט אפשר למצוא לא מעט מקומות בהם עושים change ועדיין ההמלצה הכי טובה שלי לכסף באירופה זה שימוש בכרטיס אשראי (להוציא שם בכספומט או לשלם עם הכרטיס ישירות).
הטיסות לרומניה הן בין הזולות מבין שלל היעדים באירופה. במאי הצלחתי למצוא להורים שלי טיסה ישירה הלוך-חזור בעלויות מצחיקות של 73 דולר עם תוספת קטנה למזוודה. בספטמבר העלויות היו מעט יותר יקרות. טסנו עם חברת blue-air עם טיסות שמצאנו ב-sky scanner בעלות של 130 יורו לכל אחת, כולל מזוודת טרולי אישית ומזוודה אחת גדולה של 23 ק”ג שחלקנו.
בסה”כ כ-490 ₪ לטיסה הלוך חזור וכ-20 ק”ג שכל אחת יכלה לשאת איתה.
בילינו בבוקרשט בספטמבר, בין התאריכים 16-22.9, תקופה סתווית ונעימה. בשלושת הימים הראשונים של הטיול היה חמים למדיי, לבשנו חולצות קצרות אפילו בערב ובשלושת הימים האחרונים של הטיול היה חילוף פתאומי ומזג האוויר הפך להיות קר. הטיפ הכי טוב לטיסות בתקופות מעבר זה לא להסתמך על תחזית מזג האוויר הרשומה בגוגל ולקחת ג’קט ונעליים סגורות כדי לא להתקע בלי.
במהלך השבוע שהיינו שם, מצאנו לא מעט אטרקציות מגניבות, התאהבנו בחנויות ספרים ואכלנו בכמה מקומות שווים במיוחד.
הנה 5 דברים שכדאי לעשות בביקור שלכם בבוקרשט, רומניה:
1. טיול רגלי בעיר העתיקה –
בדומה לבירות אירופאיות אחרות, גם בוקרשט כוללת שכונות פחות מודרניות שנראות קצת כמו סימטאות פריזאיות עם ארכיטקטורה מגניבה במיוחד מהמאות ה-18 וה-19.
למעשה, לפני מלחמת העולם השנייה בשנות ה-30 של המאה ה-20, בוקרשט הייתה ידועה כפריז הקטנה. האיזור המקסים בעיר משתרע על מספר רחובות מצומצם בלבד ומומלץ להשקיע יום אחד לפחות בסיבוב בין הרחובות הצרים ולצלם תמונות שוות במיוחד לאינסטגרם. צריך לשים לב שהאיזור תיירותי במיוחד ואם תגיעו בשיא עונת התיירות, כנראה תיתקלו בקצת עומס אבל לא ברמה חריגה.
באיזור יש המון מסעדות, ברים ובתי קפה. כמו בכל איזור תיירותי, חלק מומלצים במיוחד וחלק סתם הייפ תיירותי. בהמשך המאמר תוכלו לקרוא על מגוון המסעדות בהן ביקרנו במהלך השבוע ואיפה אהבנו לאכול במיוחד.
ממש בתוך העיר העתיקה אפשר להגיע לסימטה מקורה ומעוקלת עם מסעדות, ברים ובתי קפה לאורכה. קסום במיוחד ושווה להגיע בשעה מוקדמת (קצת לפני 11 בבוקר) כשעדיין סגור ואין שם אנשים ולצלם את הסימטה כפי שהיא. פשוט תחפשו בגוגל מאפס – Pasujal Vilacrosse והסמארטפון כבר יכוון אתכם.
להגעה נוחה לאיזור, אני ממליצה להגיע לתחנת המטרו ‘האוניברסיטה’. היא נמצאת ממש בקצה העיר העתיקה וההגעה אליה קלה מכיוון שכל קווי המטרו בעיר עוצרים שם.
האיזור גם מלא במלונות בוטיק קטנים אם כי צריך לשים לב שמדובר ברחובות שעלולים להיות קצת רועשים בלילה. אז אני ממליצה לשהות ממש ליד האיזור באחד המלונות או לסבלט דירת AIRBNB כמו שאנחנו עשינו.
בבוקרשט יש מבחר מצוין של דירות Airbnb והמחירים נעים בין 80 ש”ח ללילה לדירות הפחות יוקרתיות ל-200-300 ש”ח ללילה לדירות השוות יותר.
2. חנויות ספרים בבוקרשט-
זה נדיר שאני אשקיע בסעיף שלם לחנויות הספרים בעיר מסוימת אבל בבוקרשט יש רשת חנויות ספרים בשם Cărturești.
חלק מהסניפים הם stand alone וחלק מהסניפים נמצאים בתוך קניונים ומרכזי קניות.
בסניף הראשון – Cărturești Verona – יש 5 קומות, מלא חדרים קטנים אשר מחולקים לפי נושא, איזור שלם שמוקדש לאלבומי ויניל, המון כלי כתיבה ומחברות מעוצבות, איזור עם כלים בעבודת יד וקומה שלמה עם ספרי ילדים וצעצועים מגניבים במיוחד.
הסניף השני נמצא בעיר העתיקה – Cărturești Carusel והוא משתרע על מבנה שלם, מעוצב במיוחד עם גלובוס ענק שתלוי מהתקרה. בכל קומה יש המון ספרים מכל העולם ובקומה העליונה אפשר להנות מכוס קפה או לימונדה ולקרוא בכיף.
הספרים כמובן לא זולים ונעים בין 90-200 ₪ אבל באמת אפשר למצוא ביוגרפיות, ספרי תיירות, ספרים לימודיים וספרים עלילתיים מכל מני סוגים.
שלא נדבר על המחלקות השלמות של כלי הכתיבה, המחברות, התיקים והפיצ’יפקעס שממש קראו לנו לבזבז המון כסף (החזקתי את עצמי חזק ממש).
אם לא בא לכם לקנות ספרים, מומלץ לבקר בחנות רק כדי לצלם כמה תמונות מגניבות לאלבום הטיול.
3. מוזיאון החושים –
באחד הקניונים הגדולים בעיר (AFI Cotroceni) אפשר למצוא מלא סוגים של אטרקציות, בין השאר זירת החלקה על הקרח וקולנוע IMax.
וממש בקומה העליונה (ליד רכבת ההרים) תמצאו כניסה ל-Museum of Senses.
עקרונית, לא הייתי ממליצה להגיע לשם במיוחד בשביל המוזיאון הזה שהוא בעצם ארבע חדרים וכמה מסדרונות עם כל מני אשליות אופטיות שמגניב לצלם.
אבל אם יש לכם אחה”צ פנוי ואתם רוצים לעשות שופינג בקניון בלאו הכי, מומלץ לקפוץ לאיזור ולהשקיע שעה במוזיאון בגלל התמונות המגניבות שאפשר לצלם שם וגם כי זה די משעשע.
עלות הכניסה היא 39 ליי בלבד ואפשר לקנות כרטיסים במקום. אין הגבלה בזמן השהייה שם אבל לדעתי אפשר לבלות שם גג שעה (תלוי כמה אנשים אתם).
4. מוזיאון הכפר –
זו אטרקציה טיפה משונה אבל היא מתאימה לאנשים שמחבבים היסטוריה ומתעניינים בארכיטקטורה – Dimitrie Gusti National Village Museum.
בגדול מדובר בשטח לא גדול על פניו פיזרו המון סוגים של בתים ומבנים מתקופות כפריות שונות ברומניה. אני סאקרית ממש גדולה של היסטוריה וקיוויתי לראות שם קצת בתים ממש היסטוריים וישנים אבל הכי ישן שמצאנו שם זה בתים מהמאה ה-18.
המוזיאון נמצא ממש בכניסה לאחד הפארקים הגדולים בעיר, לגדותיו של אגם סופר ירוק ומגניב. עלות הכניסה למוזיאון היא 15 ליי בלבד ואפשר לקנות מדריך כתוב או פשוט לעקוב אחר המפה הגדולה בכניסה. האתר גם מציע סיור מודרך ורצוי לדבר איתם על זה מראש.
במקום יש כמה דברים מגניבים לצלם כמו הקרוסלה הזאת משנות ה-60 שמסתבר שפעלה בפארק ילדים עד תחילת שנות ה-2000 כשהחליטו להפסיק את השימוש בה ולהעביר אותה לשימור.
האמת שהיה משהו קצת מרגש בביקור במוזיאון, אני בעצמי נולדתי בכפר קטן במזרח אירופה, ממש לא רחוק מבורקשט שברומניה. הבית בו נולדתי ואמא שלי גדלה בו נבנה באמצע המאה ה-19 ויש לי ממש מעט זכרונות ממנו, הבנייה שלו והאופן שבו פיצלו את החדרים.
איכשהו תוך כדי סיור במוזיאון הכפר, עלתה בי תחושה משונה של שייכות, ממש שניים-שלושה דורות לפני, בני משפחתי חיו ממש ככה. בבתים מגניבים בכפר רומני קטן. מרגש.
5. טיול יום לטרנסילבניה –
רומניה היא מדינה יפהפייה וחבל להישאר רק בעיר. אפשר למצוא ברשת המון סוגים של טיולים לאיזורים שונים במדינה, מאורגנים או פרטיים.
אנחנו בחרנו בטיול יום מאורגן שמצאנו דרך אתר הטיולים Viator.
עלות הטיול הייתה 78 דולר לכל אחת ליום שלם, לא כולל הטיפ או האוכל. במהלך הטיול עשינו 3 עצירות מרכזיות.
העצירה הראשונה הייתה בעיירת הנופש Sinaia. בקיץ מדובר באיזור מיוער והררי ובחורף יש שם המון אתרי סקי שווים במיוחד ומלונות בוטיק רומנטיים.
בעיירה ביקרנו בטירה המקומית Peles Castle (עלות הכניסה כלולה) וקיבלנו סיור מודרך בתוך הטירה, בפנים ראינו אומנות מהמאה ה-14, אולם שלם מלא בחרבות ושריונות סטייל משחקי הכס והרבה ריהוט עץ שנראה כבד במיוחד.
בהמשך הסיור ביקרנו בעיירה Brasov. האוטובוס הוריד אותנו במרכז העיר וקיבלנו שעתיים לטייל באיזור, למצוא מקום שווה לארוחת הצהריים ולאכול.
עיירת בראשוב היא עיירה ציורית במיוחד והאמת שאם הייתה לנו אפשרות, היינו מבלות שם יום שלם.
היעד האחרון בסיור היה האיזור הסופר תיירותי של טירת דרקולה בטרנסילבניה, האמת שממש התרגשתי מזה אבל זה היה קצת אנטי קליימקטי.
האיזור עצמו מדהים ושווה ממש לעלות עד הטירה ברגל כדי להינות מהנוף.
הטירה של דרקולה היא למעשה לא באמת הטירה של דרקולה האמיתי אלא טירה כלשהי שעליה ביסס סטאם סטוקר, הסופר של דרקולה שכתב את הספר ב-1987, את הספר.
בכל זאת היא עברה מהפך תיירותי כלשהו בעשורים האחרונים והיום האיזור כולו הוא אטרקציה שלמה שמוקדשת לדרקולה, הרוזן הערפדי הרומני ואהבתו לשתיית דם.
הסיור עצמו אורך כ-13 שעות, הקבוצה המאורגנת שלנו כללה בעיקר תיירים פנסיונרים דוברי אנגלית (מאוד קליל להולכי רגל) והמדריך היה ציניקן משעשע למדיי.
6. פארקים וקורקינטים –
טוב, זאת ממש לא אטרקציה אלא המלצה אישית. יש המון פארקים מיוחדים בבוקרשט, צורית ואני החלטנו להשתמש באפליקציית ה-Lime ולהנות מרכיבה בפארקים. אמנם בכביש זה קצת מפחיד, במיוחד במטרופולין ענקית שלא מכירים.
אבל נסיעה בקורקינטים הממונעים בתוך שבילי האופניים בפארקים הייתה חוויה מהנה במיוחד ודרך טובה לראות את כל הפארקים מבלי להתעייף מהליכה של שעות בפארקים.
על מה אפשר לוותר בבוקרשט?
1. ההמלצות בגוגל יקפיצו לכם שוב ושוב את מוזיאון הקיטש –
למעשה לא מדובר במוזיאון אלא בשתי קומות בתוך מבנה בעיר העתיקה. המוזיאון הוא בעצם סוג של אסופות אומנות מודרנית של אמנים מחתרתיים שרצו לבקר באמצעות האומנות שלהם את התרבות הרומנית המקומית והערבוב של ההשפעות הסובייטיות והמערביות.
2. חוויית השופינג –
בגדול, אני כבר לא כל כך מתלהבת משופינג בחו”ל כמו פעם. היום אפשר להזמין הכל באינטרנט גם ככה ואני לרוב מעדיפה לחסוך מעצמי צרות בשדה עם Over weight ובכללי אין לי כוח להיסחב.
לרוב אני קונה אם באמת אני מוצאת פריטים מיוחדים בחנויות יד שנייה שוות או דברים שקשה למצוא בארץ ומטומטם להזמין (תחתונים וגרביונים למשל). מרכזי הקניות בבוקרשט הם די דומים לקניונים בארץ ולא הרגשתי שיש מבחר מיוחד (בטח לא של המידות שלי). למעשה, גם כשחיפשתי לקנות מכנסיים, לא משנה כמה מדדתי בחנויות, לא מצאתי.
מה לא עשינו בבוקרשט אבל לגמרי הייתי עושה בביקור הבא?
1. התרמה – אל תשאלו, פשוט תגגלו Therme Bucharest. תודו לי אחר כך.
2. הגנים הבוטניים – נראה מהמם בתמונות.
3. המוזיאון הלאומי לאומנות – לאוהבי הז’אנר.
מה אוכלים ושותים בבוקרשט?
בוקרשט, אמנם מערבית ומודרנית, לא מאוד חברותית לטבעוניים ומכיוון שצורית טבעונית, היה לנו חשוב למצוא מקומות שבהם שתינו נוכל למצוא אוכל מצוין ומשביע.
בכל ההמלצות למטה אפשר למצוא אחלה אופציות טבעוניות.
1. טוסט אבוקדו, בבקשה! Coffee Up –
המקום המושלם לבראנץ’ או ארוחת בוקר מהירה. בית קפה שהוא One man show או במקרה שלנו, בחורה אחת שפשוט הכינה לנו במקום טוסט אבוקדו מפנק.
2. קפה ואן גוך – Grand Cafe Van Gogh –
מסעדה שהיא כמו מוזיאון ואן גוך קטן. מנות נחמדות מאוד, צוות שירותי ואחלה אווירה.
3. סושי – Edo Garden –
אמאל’ה, עדיין יש לי חלומות רטובים על הסושי המושלם הזה. כמעט הזמנו את כל התפריט. היסטרי.
4. מסעדת נועה – NOA –
וייב אירופאי שיקי, מנות מגניבות במיוחד (האספרגוס, כן!), אוכל מעולה אבל לא מומלץ להזמין את ההמבורגר הטבעוני כיוון שהוא פשוט קציצת טופו. יש מבחר סלטים, חומוס ועוד מנות פיוז’ן מעולות.
5. מסעדה טבעונית – Sublimmme –
מסעדה טבעונית בסגנון אורבני ועיצוב היפסטרי מיוחד. המסעדה סופר ידידותית לסביבה, כלים מתכלים ואוכל טבעוני מעולה. מומלץ לטבעונים וגם אם אתם לא וסתם בא לכם קערת סלט מושקעת במיוחד או קינוחים מדהימים ולא חלביים.
6. כן, הלכנו על הקיטש – Hard rock cafe –
במרכז אחד הפארקים היפים בבוקרשט, נמצא סניף מגניב של הארד רוק קפה. הגענו לשם במיוחד כדי שצורית תוכל לאכול המבורגר טבעוני אבל לצערנו גילינו שדווקא בבוקרשט, לא מגישים אותו. בכל זאת, אחלה קוקטיילים ומנות ענקיות כמו שאמריקאים אוהבים.
7. מסעדה בשמיים – Nor Sky –
מי לא אוהב לאכול במקום יוקרתי עם נוף מדהים מהקומה ה-36 על עיר שלמה? אחלה אוכל (תזמינו את החומוס ארטישוק, יאמי!) וגם אופציות טבעונית. לא זול במיוחד אבל גם לא יקר בהשוואה לארץ.
8. בואו לאכול בגינה שלי – Dianei 4 –
אווירה סטדונטיאלית מגניבה של בית קפה-מסעדה בשעות הבוקר והצהריים שהופכים לפאב מגניב עם מלא צעירים בערב. אחלה מקום לארוחת בוקר מפנקת.
9. המלצה על המלצה – Bazaar –
לבזאר הגענו בהמלצה מחברים. באיזור העיר העתיקה של בוקרשט, אחלה אוכל ומבחר של בירות וגם מנות רומניות מסורתיות.
לסיכום, כמו עם כל יעד אירופאי. תבדקו מראש מה יהיה מזג האוויר ותארזו לכל מקרה (אצלנו התקרר פתאום אחרי 3 ימים), תעשו מחקר בנוגע לאטרקציות שמתאימות לכם, תצלמו תמונות מגניבות ואל תשכחו להנות!
* מגוון התמונות בפוסט צולמו על ידי ועל ידי צורית בן צור ובזכות המצלמות המדהימות שלה.
One Comment
דנית
שמעתי מלא המלצות על רומניה, ולפי מה שאני רואה בבפוסט המהמם זהז, מדובר ביעד חובה!!!