TRAVEL

דצמבר בטביליסי, גאורגיה

את כרטיסי הטיסה לטביליסי קנינו ביוני 2020 בתקווה לטוס בנוביי גוד של אותה שנה. הו – האופטימיות של לפני הסגר השני והשלישי הייתה בשיאה. זאת הייתה תקופה שבה חשבנו שהנה, סוף המגיפה הגיעה ולא נשמע יותר את המילים בידוד, סגרים או וריאנטים. 

בדצמבר 2020 כאמור, היינו עמוק בתוך הסגר השני שהתחיל ממש באותו שבוע בו היינו צריכים לטוס. סגרו את נתב״ג ואף טיסה לא נראתה באופק. מאז כבר הספקנו לעשות שבוע בקייב וטיול נפלא של עשרה ימים בטוסקנה – והנה הואוצ׳רים של אותו טיול שתוכנן לטביליסי כמעט איבדו תוקף כשהבנו שהגיע הזמן לממש אותם.

היינו בטביליסי בין ה2-7 בדצמבר של 2021. שנה בדיוק אחרי הטיול המתכונן והאמת שזה לא יכל לבוא בזמן יותר טוב. את הכרטיסים הזמנו עם Georgian Airways שאמנם היו מאוד מיושנים לאורך תהליך הדחיות והשינויים אבל כן איפשרו לנו לתקשר איתם במייל וכאמור, איפשרו לנו להזמין טיסה מחודשת כשהיה לנו נוח.

עלויות טיסה ושהייה בטביליסי

עלות הטיסה הייתה כ-200 דולר לאדם הלוך חזור (יחסית יקר למחירי הרצפה שיש עכשיו למדינות אחרות באירופה) וזה כלל מזוודה של 23 ק״ג לכל אחד ותיק גב של עד 8 ק״ג. במקור תכננו על טיול ארוך יותר וגם איזו גיחה לאתרי סקי ולכן גם 2 מזוודות גדולות היו הגיוניות. בפועל היינו בגאורגיה ארבעה ימים וחמישה לילות ובעיקר בעיר כך שלא היינו צריכים שתי מזוודות ואנחנו גם לרוב לא ממש בקטע של שופינג בחו״ל.

כרגיל בחרנו באפשרות הנוחה של Airbnb והפעם גם לא במרכז התיירותי של העיר אלא מהצד השני של הנהר. האיירבנב נקרא Kope’s house ומדובר בדירת חדר גדולה עם מטבח מרווח ומקלחת חלומית שלדעתי בגללה כל כך רציתי לשהות שם. העלות הייתה כ-680 ש״ח כולל הכל ל-5 לילות ולמען האמת – האיירבנב הכי מוצלח שהיה לנו מבחינת גודל, נוחות מיטה ונוחות הגעה (לא סתם הדירה זכתה לציון של 4.98).

המטבע המקומי בגאורגיה נקרא לארי ונכון להיום הוא שווה ערך לש״ח כמעט לחלוטין כך שלא עשינו יותר מדיי חישובים. לקחנו קצת דולרים שהמרנו בנתב״ג ובתוך טביליסי המרנו ללארי כדי שנוכל לשלם על חלק מהדברים במזומן אבל במסעדות ובקניות בעיקר שילמנו עם כרטיס האשראי.

התניידות בתוך טביליסי 

התניידנו רק במוניות בעיר בעזרת אפליקציית Yango שאפילו אפשרה לנו לנסוע מהשדה ואל השדה עם מוניות שתמיד מגיעות וזמן המתנה של גג 10 דק. העלויות של המוניות בעיר היו הכי זולות שראיתי בכל מדינות אירופה עם ממוצע נסיעה של כ-5 ש״ח בתוך העיר (ולעיתים 3 ש״ח בלבד) וכ-35 ש״ח לשדה התעופה.
אין שום סיבה לעלות על מוניות בתוך העיר בלי האפליקציה מכיוון שהיא מאפשרת מחיר פיקס קבוע מראש. 

 

הנוהל לטיסה לגאורגיה בזמני הקורונה

חשוב לזכור שהנהלים משתנים כל הזמן ממדינה למדינה. אני ממליצה כמו תמיד לעקוב אחרי העמוד המתעדכן יומית באתר ״טיסות סודיות״ ולראות איזה נהלי בידוד, הנחיות בדיקות וטפסים צריך למלא כדי להכנס למדינה.

 

  • כדי לטוס לכל מדינה בזמני הקורונה יש למלא את הצהרת היציאה מישראל בטווח הזמן של 24 שעות לפני הטיסה – כדאי לשמור את אישור המילוי כקובץ PDF בטלפון או פשוט גישה נוחה למייל.

  • כדי להכנס לגאורגיה יש למלא את הצהרת הכניסה למדינה (טופס קל וקצר) ולשמור את אישור הטופס.

  • בדיקת קורונה לפני הטיסה אפשר לעשות בכל מקומות, אם אתם מחוסנים אנטיגן אמור להספיק אבל אני ממליצה לבדוק את הנהלים לקראת הטיסה שלכם. אנחנו נבדקנו ב Check2fly בעזריאלי תל אביב כי זה ליד הבית שלנו. תשובות אפשר לקבל תוך 4 שעות או תוך 14 – תלוי מה בוחרים.
    כאן אפשר לקבוע תור ולשלם מראש.

  • בדיקת קורונה ראשונה עשינו בנתב״ג בחזור הזמנו באתר testngo בהתאם לזמן הנחיתה. 

  • בדיקת קורונה בתוך גאורגיה כדי לחזור לישראל עשינו בMegalab במרכז העיר. 

  • תעודת קורונה מהיותנו מחוסנים הנפקנו כאן והדפסנו את הברקוד.
    בכל מקום שנכנסנו יכלו לסרוק את התעודה ולהתאים את השמות עם הדרכונים שלנו. 

 

**בכל מאמר שכתבתי על הנסיעות שלנו לחו״ל הוספתי גם פסקת הסתייגות ואני אעשה את זה גם הפעם לפני החלק הכיפי של הטיול. הבחירה שלנו לטוס בזמן של מגיפה עולמית היא אישית ולא מהווה המלצה או אי המלצה לטוס בתקופה הזאת. חשוב לציין שאנחנו עושים בדיקות PCR לפני טיסה גם אם אין חובה כזאת רק כדי לוודא שאנחנו לא טסים חולים ודואגים להתחסן בהתאם להמלצות כמו כן לשמור על בידוד במידה ויש צורך.

מה עשינו בטביליסי, גאורגיה

בדרך כלל לפני כל יעד אני דואגת לייצר רשימות של to-do כדי לוודא שמספיקים את כל האטרקציות והדברים השווים. הטיול הזה ספציפית הגיע אצלי בתקופה עמוסה בעבודה ולא מצאתי את הזמן והרצון לפצוח במחקר שלם של מסעדות, מוזיאונים או דברים שווים לעשות ולראות כך שסביר להניח שפספסנו פה ושם אבל בסך הכל הרגשתי שקיבלנו מיצוי נהדר לארבעת הימים שבילינו בעיר. 

טביליסי העתיקה – 

איזור הOld town של טביליסי ממוקם משני צידי נהר המטקווארי Mtkvari ובו אפשר למצוא את מצודת Narikala עם פסל ענק שנקרא Mother of Georgia או בגאורגית כרתליס דדה ואת הר מתאצמינדה.

מבחינת ארכיטקטורה אפשר לראות את האקלקטיות של רובעים שנבנו במאה ה-5 לספירה ועד מבנים מודרנים מהעשור האחרון. לאורך העיר אפשר להרגיש את השפעות הדת והאמונה של העם הגאורגיה עם המון כנסיות ומבנים דתיים בין היתר בתי כנסת גדולים.

אפשר לטייל בין סימטאות העיר ולבקר בכנסיות ובתי הכנסת, לקפוץ למוזיאונים, לאכול במסעדות מצוינות, לקנות במרכזי קניות ואפילו לתפוס הצגה בבית האופרה הגדול במרכז העיר אם זה מה שאתם אוהבים (אנחנו בדיוק פספסנו את בלט מפצח האגוזים וזה מאוד ביאס אותי).

בין האטרקציות שעשינו –

כדור פורח – במרכז Rike park אפשר למצוא כדור פורח מחובר לאדמה ממש כמו בפארק הירקון ליד הבית שלנו. העלות היא 50 ש״ח לאדם וזכינו לראות את העיר מהגובה.

בפארק Rike גם ניתן למצוא את הכניסה לרכבל והעלייה כל הדרך למבצר נריקלה והפסל Mother of Georgia. הנסיעה ברכב״ל עלתה כ-5 ש״ח לאדם. מראש ההר אפשר למצוא ספסלים נחמדים לתצפיות על העיר וצילומי פנורמה מעולים.

מצידו השני של ההר נמצא הגן הבוטני המקומי, פנינה ירוקה שסמוכה לעיר העמוסה. בגן הבוטני עשינו טיול לא ארוך שכלל ירידה אל מפל מים מפתיע והליכה לצד הנהר במרכז הגן ומכיוון שביקרנו בדצמבר, מצאנו את עצמנו בשוק כריסמס קטן עם כל מני יצירות שקשורות לחג והרבה מאוד שוקולד. 

 

בעיר העתיקה בילינו אחר הצהריים מצחיק במוזיאון האשליות המקומי. אם כבר ביקרתם במוזיאון אשליות ביעד כלשהו – אפשר לוותר מכיוון שזה די שכפול. אבל בסך הכל חוויה מצחיקה ובעיקר אם יש לכם ילדים. עלות הכניסה היא כ-35 ש״ח ואפשר להעביר שם שעה-שעה וחצי בעיקר בצילומי תמונות משעשעות.

מוזיאון אשליות טביליסי

מרחצאות ובתי ספא בטביליסי

בעיר אפשר למצוא מגוון בתי ספא ומרחצאות מסורתיים שמאוד מומלצים על ידי המקומיים. באופן אישי אנחנו פחות היינו בעניין בגלל הוריאנט הנוכחי של הקורונה וחוסר הרצון שלי להיות במקום סגור עם הרבה אנשים אבל אפשר לחפש בגוגל מבין המון מרחצאות מומלצים ובוודאות לזכור להביא בגד ים.

 

טיול יום לקזבגי – Kasbegi day trip from Tbilisi

כדי להגיע לאיזור ההרים המושלג השכרנו את שירותיו של נהג פרטי בשם ארתור, עלות הטיול היומית הייתה 250 ש״ח והיה לנו נוח כיוון ששנינו דוברים רוסית ולא הזדקקנו לנהג דובר עברית. ממה שמצאתי בקבוצות המטיילים הגאורגיות עלות הטיול היא בין 300-400 ש״ח לרכב עבור נהג דובר עברית.

בנוסף, נסענו לבד כזוג ולא בקבוצת מטיילים אבל יש אפשרות גם להצטרף לקבוצות ולהוזיל עלויות לטיול, עם זאת צריך להתגמש גם לפי לו״ז של קבוצה ואילו אנחנו החלטנו לוותר על מספר אטרקציות במהלך הדרך.

 

הדרך לאתרי הסקי וההרים באיזור אורכת כ3 שעות בלי פקקים ועם עצירות בדרך, הנסיעה הלוך וחזור מכסה יום שלם. במסגרת הטיול עצרנו באתר הParagliding ואיליה זכה לעשות וי על אטרקציה שרצה עוד מהטיול הראשון שלו במדינה לפני כמה שנים. עלות הדאייה היא 300 ש״ח לאדם כולל צילום מלא של החוויה וקבלת קליפ שלם בערב של אותו יום. הירידה אורכת כ-15 דק׳ ולאחר מכן מוחזרים עם רכב מקומי לנקודת המפגש.

 

סוף הטיול היה במלון קזבגי וארוחה נהדרת בצלע ההר המושלג – סצינה יפהפייה ונוף מהמם. התמזל מזלנו וזכינו ליום שמשי במיוחד באיזור וכך יכלנו לשתות יין במרפסת ופשוט לבהות בהר. בביקור הבא בוודאות ארצה לסגור במלון הזה כמה לילות כדי לזכות להתעורר בבוקר לנוף הנהדר הזה.
העלויות הן כ-600 ש״ח ללילה (שליש מלילה בצימר ברמת הגולן) והחוויה יכולה להיות טיול מפנק במיוחד כיוון שבמלון יש גם מגוון מסעדות, ספא עם סאונה ובריכה וכמובן אתר סקי צמוד.

המלצות על מסעדות בטביליסי, גאורגיה

 

לעומת יעדים אחרים, בגאורגיה ממש קשה לטעות עם מסעדות וזכינו להנות מהקולינריה המקומית. מכיוון שמדובר ביעד כל כך זול לעומת השוק הישראלי – גם במסעדות היקרות ביותר השקענו גג 100 ש״ח לאדם.

 

הבית של סבתא – Shavi Lomi

או לפחות כך הרגשתי כשנכנסתי למסעדה הראשונה שלנו. כאמור אני מולדובנית ותחושה ביתית של מזרח אירופה השתלטה עליי כשנכנסנו למסדרון הארוך מקושט עם שטיחים מקיר לקיר, ריהוט סובייטי ישן מעץ וחתול רנדומלי ישן בפינה. 

המסעדה לא נמצאת בצד התיירותי והפופולארי של העיר אבל הייתה ממש קרובה לדירה שלנו ואני חושבת שהמסעדה שהכי נהנתי מהחוויה בה לאורך כל הטיול (אולי בגלל שזו הייתה הראשונה אז חקוקה אצלי).

המבורגרים מצוינים – Respublika Grill Bar

כמעט 5 כוכבים בגוגל יעידו על איכות המקום. שתינו קוקטיילים ב12 ש״ח ונשנשו המבורגרים עם תוספות מעניינות. חוויה מוצלחת במיוחד.

 

תבשילים גאורגיים ביתיים – Restaurant Usakhelouri 

שוב כמעט 5 כוכבים בגוגל לתבשילים מושלמים וסלט נהדר. אחרי טיול ארוך בגנים הבוטניים עצרנו לכמה כוסות יין גאורגי אדום ואוכל מנחם במיוחד. 

 

בית קפה כמעט תל אביבי – Hurma Cafe

בצד האורבני והצעיר של העיר, בין מכוני קעקועים (וליד איפה שעשינו בדיקת קורונה). מצאנו בית קפה מקומי נהדר שהגיש קפה עם חלב סויה (בחיי שזה נדיר). אומנות מגניבה על הקירות וארוחת בוקר טובה. 

היה כל כך טוב שחזרנו פעם שניה לעוד כוס קפה (וכי היה שם אחלה wifi).

המסעדה עם הנוף Xeme – Biltmore Hotel

כדי להנות מנוף יפה בזמן השקיעה עלינו למסעדת Xeme בקומה ה-30 של מלון Biltmore. מבנה מודרני ומאוד בולט בעיר שממש אפשר לראות מכל מקום על גדות הנהר ובכלל בעיר. על פי תפריט המסעדה באתר חשבנו שמדובר במסעדת סושי אבל בסוף מצאנו את עצמנו נהנים ממטבח פיוז׳ן מקומי. זו המסעדה הכי יקרה שאכלנו בה בטיול (כמה כוסות יין, 2 מנות ומנת פתיחה בעלות של כ-200 ש״ח לזוג).


חנות היין ששווה לבקר בה לפני שחוזרים לארץ – Marani on Griboedov

ממש לפני שחוזרים לארץ קפצו לחנות היין ההיסטורית הזו שנמצאת במרתף קטן באיזור המרכזי של העיר. המחירים סופר נוחים וכדאי להעמיס כמה בקבוקים כסובינירים או בשביל עצמכם בחזרה לארץ. היין הגאורגי נהדר ויותר טעים מכל מה שמצאנו בארץ. אם בעל המקום נמצא הוא יוכל לעזור לכם עם טעימות והמלצות.

 

עוד כמה דברים מעניינים ששווה לדעת על טביליסי, גאורגיה

 

  1. אי אפשר לטעות עם אוכל – אפשר לטעות עם קפה. לא מצאנו קפה טוב כמעט באף מקום והסתפקנו ברכישת צנצנת ג׳ייקובס ושתיית הקפה של הבוקר בדירה לפני שיוצאים. גם ככה אחרי זה כל מה ששווה לשתות זה יין.

  2. לא חייבים להעמיס פחמימות – השתדלנו מאוד להזמין עם כל ארוחה סלט גדול ולהנות גם ממבחר הירקות המקומיים שמגיעים בצורות מעניינות והטעמים נפלאים. אכלנו פעם אחת חינקאלי ופעם אחת חצ׳פורי ובשאר הזמן לא העמסנו על עצמנו תבשילים כבדים כדי שנוכל להמשיך את היום באיזי. 

  3. כן שווה לשתות את היין – גם אם אתם לא אוהבי יין גדולים, אני ממליצה לא לפספס ולבקש את המלצת המלצרים שתמיד שמחים לפנק ביין שהם הכי אוהבים. כוס יין במסעדה מתחילה ב10 ש״ח ופשוט לא ראיתי את עצמי שותה משהו אחר שם (ומים כמובן כי צריך לאזן).

  4. טיפולים בגאורגיה – הרבה אנשים טסים לגאורגיה עבור טיפולים קוסמטיים או טיפולי שיניים. העלויות מאוד נמוכות בהשוואה לארץ וזה משהו שיכול להיות משתלם אם זה מתאפשר מבחינת זמנים. אישית עברתי 2 טיפולים קוסמטיים פשוטים וקצרים וחסכתי המון המון כסף. 

  5. שופינג בגאורגיה – זול שם אבל העדפנו פחות להשקיע זמן בקניות. המחירים בזארה היו חצי ממה שהם בארץ ולפי מיטב הבנתי יש גם קניונים שלמים של outlet או ככה שמעתי מישראלים שעמדו איתנו בתור לצ׳ק אין. את המשקל הריק במסעדה העדפנו למלא בבקבוקי יין.

  6. הגאורגים מאוד אוהבים ישראלים. אל תהססו לספר מאיפה אתם. הם סופר מפרגנים ושמחים לראות תיירים חוזרים לעיר שלהם ותמיד יש להם סיפורים על ישראלים כלשהם שפגשו מתישהו.

  7. כלבים וחתולים ברחוב – ממש כמו אצלנו עם חתולים, בגאורגיה יש המון כלבים ללא בית שמסתובבים ברחוב, חלק בחבורות וחלק לבד. לי זה היה קצת קשה ולא רגיל וליבי יצא לכל כלב שמסתובב ברחוב בקור הגאורגי. הם היו כולם מאוד חברותיים וחשוב לציין שגם מסומנים ולכן ההנחה היא שהם מטופלים בצורה כלשהי. אני בטוחה שיש עוד מדינות בעולם שבהן זה עניין רגיל אבל עבורי זה היה מאוד שונה ועצרתי ללטף כמעט כל כלב שיכלתי. 

  8. הגאורגים המבוגרים יותר מעל גיל 30 דוברים רוסית בצורה טובה ואפשר לנהל איתם שיחה גם אם אין להם אנגלית. החבר׳ה הצעירים יותר שנולדו אחרי נפילת ברה״מ לא דוברים רוסית כלל אבל אפשר לדבר איתם באנגלית והם לחלוטין מבינים.

 

בסה״כ הטיול היה יפה ורגוע, בילינו הרבה זמן במנוחה ובשינה כי הזדקקנו לזה ולא הרגשנו כל הזמן שאנחנו מפספסים משהו. להיפך אוכל להמליץ על היעד הזה כמקום נהדר לטוס אליו כדי לנוח ולא לתזז כל היום ברחובות כדי להספיק את עשרות האטרקציות בעיר. 

 

כמו תמיד – בחופשה כשרעבים אוכלים – כשעייפים נחים.

 
צילום וחברה: איליה זימין. עד הפעם הבאה,

לודה

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *