TRAVEL

לטוס לאיטליה בזמן קורונה – חלק 1 | כל הביורוקרטיה

לפני המגיפה טיסות היו עניין קל. כן, היה קצת ביורוקרטיה שצריך לטפל בה פה ושם והיה חשוב לכתוב דברים בסיסיים כמו כתובות ומספרי טלפון של מקומות בהם נתארח או לקנות כרטיסים מראש לאטרקציות תיירותיות עמוסות. 

אבל הביורוקרטיה לקחה צעד אחד קדימה במציאות החדשה שלנו ולפעמים הרצון להמנע ממנה יכול לעלות על הרצון לטוס ולטייל בעולם. עבור חלק מהאנשים זו האופציה הנוחה והם בוחרים לחכות כמה זמן שצריך כדי שכל הדבר הזה יחלוף ויעבור מהעולם. 

זאת אופציה לגיטימית לגמרי והיא מובנת אפילו יותר כשמדובר במשפחות עם ילדים מכיוון שלא ניתן לחסן ילדים והצורך בהורה אחד שיישאר בבידוד עם הילדים בחזור הופך מאוד בעייתי.  עם זאת, יכול להיות שבקריאת הפוסט הזה אוכל להקל במידה מעטה על ההחלטה שלכם לטוס או לא לטוס בתקופה הקרובה ואני אומרת את זה בערבון מוגבל בעיקר כי הגבלות משתנות כמעט כל יום, ממדינה למדינה – וחשוב להיות עם יד על הדופק כשזה נוגע לשינויים האלה.

לא מפחיד לטוס בתקופה הזאת?

זאת שאלה ששאלו אותי לפחות חמישה אנשים ונותרתי ללא יכולת אמיתית לתת תשובה ברורה. בעיני זה לא מפחיד יותר מאשר להמשיך להתקיים בארץ או לחלות במחלות אחרות בחו”ל בלי קשר לקורונה. זה כנראה בגלל שחלינו בקורונה בתחילת השנה והרגשתי עם זה מעט מגוחך כי כל כך הייתי חרדה ממנה לפני זה שכנראה החרדה גרמה לי להרבה יותר נזק נפשי ופיזי מאשר המחלה עצמה.

דווקא מכל המקומות בארץ שהרבה פחות שומרים על מרחק, הגיינה ומסיכות – נמלי תעופה הם מקומות שבהם אפשר פחות או יותר לשמור על עצמך עם נטילת ידיים תכופה (או אלכוג’ל) ומסיכות. האם שמירה על כל הנהלים יכולה למנוע מכם מלהידבק במחלה הזאת? לא. אבל מבחינתי זו מציאות שלא קשורה ורלוונטית רק לקורונה אלא לכל שלל הוירוסים הגועליים שיש בעולם הזה.

ולכן, אם אתם בקבוצת סיכון או מישהו מהקרובים אליכם שאתם לא יכולים להימנע מלפגוש (במידה ונחשפתם ואתם חייבים בידוד) נמצא בקבוצת סיכון, אז כנראה שהקורונה מעט יותר מפחידה עבורכם מהרגיל וזה אולי לא הזמן הכי טוב לצאת מהארץ או לחילופין לבקר במוזיאונים, הופעות ומקומות הומי אדם בכללי.

אבל בהנחה ואתם יכולים להרשות לעצמכם את הכניסה החריגה לבידוד אם אחת הבדיקות שעשיתם בחזור יצאה חיובית (ואתם מחוסנים אז כנראה תרגישו מעט מאוד תסמינים) ואתם חיים די רגיל כאן בארץ (יוצאים למסעדות, הולכים לקולנוע, מבקרים בקניון) לא הייתי נמנעת מטיסה בתקופה הזאת יותר מתקופות אחרות.

מה עם מדינות אדומות?

על המפה עדיין נותרו מדינות רבות שמוגדרות כמדינות בסיכון ומדינות אדומות כשרק לפני חודש וחצי אירופה פתחה את שעריה לאזרחי ישראל, העניין הזה דינמי וטרי מאוד.

רק השבוע ספרד נכנסה לרשימת המדינות האדומות ובהתאם לנתוני התחלואה בכל מדינה, משרד החוץ ביחד עם משרד הבריאות הישראלים עושים החלטות לגבי איזו מדינה מוגדרת כמדינה אדומה או מדינה בסיכון.

באפריל האחרון, מיד עם פתיחת נתב”ג, איליה ואני טסנו לקייב, אוקראינה לכמה ימים. לא הרבה אחרי זה קייב שוב הוגדרה כמדינה אדומה והיום אנחנו לא נוכל לחזור משם בלי להיכנס לבידוד של שבוע. 

כשחיפשנו יעד לטוס אליו בקיץ הקרוב, בחנו מספק מקומות וכשראיתי שאיטליה שוב פתוחה לתיירים מישראל ושנתוני התחלואה במדינה בינוניים (חיסונים ללא עלות עזרו להם לפתור את הבעיה הזאת), החלטנו שזה הזמן לבקר שוב במדינה הזאת.

באופן כללי, הייתי ממליצה לא לטוס למדינות אדומות כל עוד הן מוגדרות כך ולבחור באחת המדינות הנחשבות ירוקות כרגע ולהתעדכן באופן שוטף מהרגע שהוזמנה הטיסה ועד שתטוסו כמו גם לוודא שיש לכם אפשרו ביטול חינם לכל הדברים שתזמינו מראש כמו מלונות ורכבי השכרה. 

מה עם חובת בידוד?

הנה המידע הנוכחי להיום – על פי הוראות משרד הבריאות כל הנוסעים השבים מחו”ל חייבים בבידוד של 7 ימים (עם בדיקה בנחיתה ובדיקה ביום השביעי). בעלי אישור מחלים או תעודת התחסנות בתוקף פטורים מחובה זו אך מחויבים בבידוד של עד 24 שעות או קבלת תוצאת הבדיקה בנתב”ג, המוקדם מביניהם. כשחזרנו מאיטליה עשינו בדיקה ברומא יום לפני (כל הפרטים בהמשך המאמר), תוצאות שליליות איפשרו לנו לעלות על הטיסה. 

בנוסף, עשינו בדיקה נוספת בנתב”ג בכניסה לארץ והתוצאות שלה הגיעו כבר ביום למחרת בבוקר כ-18 שעות לאחר מכן.

אז מה זה כל הניירת והביורוקרטיה הזאת? הנה סדר היררכי של הדברים:

קודם כל, אני עוקבת אדוקה אחרי העמוד הזה של “טיסות סודיות” שמתעדכן כמעט בצורה יומיומית עם מידע רלוונטי לפי כל המדינות ברשימה. 

עבור כל מדינה הם מספקים פירוט מלא של איזה סוג ניירת צריך כדי לטוס. הנה מה שהיינו צריכים למלא ולעשות כדי לטוס ולחזור לאיטליה.

  1. ביצענו בדיקת קורונה יומיים לפני הטיסה – את הבדיקה עשינו במתחם CHECK2FLY בנתב”ג. עשינו בדיקה מהירה בעלות של 135 ש”ח לאדם. יכלנו גם לעשות את הבדיקה ביום הטיסה ופשוט לבוא כמה שעות לפני כדי לחכות בשדה.
    תוצאות הבדיקה הם בעצמם החסם האחרון לפני הטיסה, משמע שאם במקרה והיינו מקבלים תשובה חיובית היינו נאלצים לבטל את הטיסה וכל הדברים שהזמנו מראש. מכיוון שחלק מסידורים שהזמנתי מראש היו ללא אפשרות ביטול או החזרת כסף, העדפתי שנעשה את הבדיקה יומיים לפני ורק אחרי שקיבלנו תוצאות שליליות סגרתי את הקצוות הרופפים. (אני גם משערת שלהטריח את עצמך עד נתב”ג עם כל המזוודות, לחכות שם 4 שעות לתוצאות בדיקה כדי לטוס ואז לקבל תשובה חיובית גם יכול להיות מבאס מאוד).
    בדיקות קורונה לקראת טיסה חייבות להיות בדיקת PCR ולא הבדיקות הרגילות שעושים בקופת החולים והתשובות חייבות להיות באנגלית.
    את הבדיקות האלה אפשר לעשות גם במרפאות פרטיות ובבתי חולים בעלות כפולה או משולשת מהעלות שאותה גובים במתחם נתב”ג אבל אם אתם גרים מאוד רחוק מהשדה, יכול להיות שהאופציה הכי טובה שלכם היא לשלם אקסטרה באיזור מגוריכם או לקחת את הסיכון ולהיבדק ממש מיד לפני הטיסה.
    * הטיפ שלי – כדי לא לטוס לנתב”ג ולהיבדק ואז לגלות תשובה חיובית בשדה. בקשו מקופת החולים שלכם לעשות בדיקת קורונה יום או יומיים לפני ועם תשובה שלילית ללא עלות תוכלו להיות רגועים שניתן לטוס בלי בעיה.

  2. צ’ק אין – לכל חברת תעופה יש נהלי צ’ק אין משלה אבל כדי להשלים את תהליך הצ’ק אין לאיטליה יש לצרף את טופס הPDF המלא מהסעיף הבא.
    עם זאת, כדי להשלים את טופס הכניסה, צריך שיהיה מספר מושב על המטוס ובשביל זה צריך לעשות צ’ק אין (או לשלם מראש על מספר מושב מה שלא רצינו לעשות).
    אז ככה זה הולך –
    – המתנתי ל-24 שעות לפני הטיסה כשנפתח חלון הצ’ק אין החינמי
    – השלמתי את תהליך הצ’ק אין וקיבלתי מספר מושב (אבל לא כרטיסים)
    – מילאתי את טופס הכניסה לאיטליה וקיבלתי קבצי PDF
    – חזרתי לאיזור האישי באתר חברת התעופה וצירפתי את קבצי הPDF
    – כרטיסי הטיסה שלי אושרו והמתינו לי בדלפק הצ’ק אין בשדה
    *חשוב לדעת –  מכיוון שחייבים להציג בדיקת קורונה שלילית או תעודת מתחסן במעמד העלייה למטוס, לא ניתן עוד כמו בעבר פשוט להדפיס כרטיסי טיסה ולהמשיך ישר לבידוק בטחוני. כל נוסעת ונוסע מחויבים לעבור בדלפק הצ’ק אין.
    כדי לייעל את התהליך תוכלו לשלם כמה דולרים אקסטרה לפריוריטי ולחסוך את התור.

  3. טופס כניסה לאיטליה – מספר מדינות בעולם מחייבות הצהרת בריאות רשמית שעל כל תייר למלא בכניסה למדינה. אם אינכם דוברי אנגלית או יודעים איך למלא טפסים רשמיים אני ממליצה להיעזר במישהו שכן כי בנתב”ג נתקלנו בלא מעט אנשים שלא ידעו איך למלא את הטופס הזה. את הטופס ניתן למצוא בקישור הבא כאן.

  1. מילוי הצהרת נוסע.ת לחו”ל ההצהרה פשוטה מאוד למילוי. אם חברת התעופה שלכם לא נמצאת ברשימה, פשוט בחרו OTHER וכתבו את שם חברת התעופה. הורידו את מייל אישור מילוי ההצהרה כקובץ PDF או הדפיסו אותו לקראת היציאה מהארץ.

  2. בדיקת קורונה לפני החזרה לארץ – יש הרבה מקומות להיבדק בבדיקת PCR ברומא. אם אתם שוהים במלון מסודר (ולא דירת איירבנב), לרוב המלון יכול להזמין לכם את הבדיקה בעלות של 50 יורו. 
    ניתן גם לעשות את הבדיקה באחת ממגוון המעבדות שיש בעיר. את הבדיקה עשינו באחד מסניפי SYNLAB במרכז רומא.
    את הבדיקה קבענו באמצעות כתובת המייל Ospedalecristore@internationalcarerome.com, אליה שלחנו את הבקשה לקבוע לנו בדיקת קורונה PCR יחד עם הכתובת שנהיה בה (כך נקבע לנו במקום הקרוב ביותר), השמות המלאים שלנו והזמן שבו נרצה להיבדק.
    הבדיקה נקבעה לנו ידנית על ידי הנציגה בחברה וקיבלנו מייל אישור הזמנה מידית.
    על הבדיקה שילמנו 110 יורו בגלל כמה טעויות משמעותיות:
    – לא ידענו שרוב המקומות סגורים ביום ראשון ולא ניתן להיבדק ביום הזה. הטיסה שלנו חזור הייתה ביום שני על הבוקר ובשבת כשגילינו את זה, לא היה אף מקום בטווח נסיעה של שעתיים להיבדק בו בכלל כי היינו בטוסקנה.
    – לא ידענו שהבדיקה הרגילה מבטיחה תוצאות תוך כ-24 שעות אבל לא פחות ולכן היינו צריכים לשלם תוספת של 50 יורו רק על קבלת תוצאות מהירה.

    אבל בסך הכל יש לצפות לעלות של כ-50 יורו לבדיקה כשחלק מהמקומות גובים אקסטרה תשלום של 10 יורו על תוצאות באנגלית.
    רצוי לבצע אותה בטווח זמן של 36-48 שעות לפני הטיסה ולצרף את קבצי הPDF של התוצאות השליליות במעמד הצ’ק אין באתר האינטרנט של חברת התעופה (אחרת הצ’ק אין לא יעבור אישור).

  3. בדיקת הקורונה בנתב”ג כשחוזרים לארץ – הזמנתי לנו מראש תורים לפי זמן משוער של טיסת החזור במתחם בדיקות הקורונה בנתב”ג Test&go. עלות הבדיקה היא 80 ש”ח אם מזמינים מראש או שתשלמו 100 ש”ח במקום. רצוי להזמין מראש כי היו מקרים של בלאגן בנתב”ג בגלל עודף נחיתות בחודשים האחרונים ומי שלא שילם מראש נאלץ לחכות בתורים ארוכים במיוחד שזה הדבר האחרון שבא לך אחרי טיסה.

איך איטלקים מתמודדים עם קורונה?

פחות או יותר כמו בישראל. במקומות סגורים יש חובת עטיית מסיכה והם מאוד שומרים על החוק הזה עם אנשים שנכנסים לחנויות או מוזיאונים. בכניסה לחנויות לעיתים בדקו לנו חום או ביקשו שנשתמש באלכוג’ל על הידיים לפני שניגע בחפצים במקום. במוזיאון כל האנשים עטו מסיכה ושמרו על מרחק סביר מאוד. האיטלקים עצמם עוטים מסיכה כשהם נותנים שירות ומגישים אוכל וכך גם כל צוותי המלונות שפגשנו.

הערים ובמיוחד העיירות לא היו עמוסים בתיירים כרגיל. למשל נכנסנו למוזיאון בפירנצה ללא המתנה בתור כלל כשכל מדריך תיירות כותב שלוקח כ-3 שעות להיכנס בלי תור. המסעדות לא היו עמוסות ותמיד היה מקום לשבת גם בלי להזמין מראש. המארחים היו מאוד מסבירי פנים ושמחו לארח, לקבל אותנו בברכה ולשאול לשלומנו ולשמוע איך המצב בישראל היום.

היו לנו שיחות מעולות עם המון איטלקים מקסימים שרק מחכים לתיירים, גם מישראל, שיחזרו לבקר. היה להם חשוב לציין שהכל נעשה תמיד לפי נהלי הקורונה והיחס היה חם.

אז איך הם מתמודדים עם התקופה הזאת? מניחה שכמונו, חיים מיום ליום וממש מנסים למצוא דרך לחיות יחד עם המחלה הזאת ולא להימנע מהחיים בגללה.

במאמרים הקרובים – פירנצה, טוסקנה ומה שביניהם. 

כמה עלה לנו הטיול, איפה ישנו והכי חשוב – מה אכלנו?

 

תודה על הקריאה, 

כאן תמיד לשאלות, לודה

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *